Elon Musk: Tesla är "väldigt nära" helt självkörande bilar

Tesla är väldigt nära att uppnå autonomi enligt nivå fem, alltså körning helt utan mänsklig inblandning. Det säger vd:n Elon Musk.

Elon Musk: Tesla är "väldigt nära" helt självkörande bilar
Foto: Tesla

Elon Musk är säker på att Tesla kommer att ha funktionaliteten för helt självkörande bilar på plats under 2020. Det sa Teslachefen i ett videomeddelande under öppningen av den årliga World Artificial Intelligence Conference i Shanghai på torsdagen, enligt Reuters.

Tesla, som i juni passerade Toyota som världens högst värderade biltillverkare, har länge legat i framkant när det gäller självkörande funktioner i bilar – men självkörning enligt nivå fem, som alltså innebär att bilen kan navigera i alla typer av trafik helt utan mänsklig inblandning har de alltså inte lyckats uppnå ännu.

Flera stora techbolag, som Google, Waymo och Uber, investerar just nu miljardbelopp i tekniken, som har potential att helt förändra hur människor använder bilar.

Ett flertal otäcka olyckor de senaste åren talar dock för att tekniken fortfarande inte är säker att använda. En självkörande testbil från Uber körde år 2018 ihjäl en fotgängare i Arizona år 2018, och det har rapporterats om flera dödsolyckor där Teslabilar har varit i autonomt läge innan krocken.

Ett exempel är en incident i Florida i mars 2019, där den så kallade Autopiloten i en Tesla Model 3 inte upptäckte en långtradare som korsade vägen. Detta resulterade i en så kallad underkörningsolycka med dödlig utgång.

 

Läs också:

Autonoma bilar kommer vara en självklarhet i framtiden.
135
43
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.