Prognosen: Bensin- och dieselbilar fortfarande i majoritet år 2030

Trots att andelen laddbara bilar ökar kraftigt kommer bensin- och dieseldrivna bilar fortfarande utgöra 65 procent av de svenska bilarna om 10 år, skriver Trafikanalys.

Prognosen: Bensin- och dieselbilar fortfarande i majoritet år 2030
Stockholmstrafiken. Foto: Getty

År 2030 kommer det finnas omkring 5,5 miljoner bilar i trafik i Sverige – en ökning från de 4,9 miljoner bilar som fanns förra året. Knappt 65 procent av dem kommer att drivas av konventionella bensin- och dieseldrivlinor. Det är resultatet av den framtidsprognos som myndigheten Trafikanalys gjort.

Trots att andelen laddbara bilar kommer att öka kraftigt och utgöra 60 procent av de nyregistrerade bilarna det året kommer alltså majoriteten av de svenska bilarna fortfarande ha konventionella drivlinor om 10 år.

Trafikanalys gör bedömningen att biodrivmedel förmodligen kommer att spela stor roll för att fasa ut de fossila bränslena och nå målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

"I och med elektrifieringen kan biodrivmedlen omfördelas från lätta till tyngre vägtransporter och andra trafikslag som flyg och sjöfart. En konsekvens av detta resonemang är att efterfrågan på biodrivmedel inom vägtrafiken enligt vår bedömning kommer att plana ut efter år 2030, samtidigt som efterfrågan på el fortsätter att öka", skriver Trafikanalys.

 

Läs också:

Min nästa bil blir laddbar.
91
140
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.