Aston Martin DBX: Avgörande modellen nu i produktion

Ny modell, ny fabrik – och ett nytt ekonomiskt läge för Aston Martin. Det är vad suvmodellen DBX innebär för det anrika brittiska sportbilsmärket.

Aston Martin DBX: Avgörande modellen nu i produktion
Början på en ny era. Foto: Aston Martin.

Trots sina stora ekonomiska problem har Aston Martin lyckats få igång produktionen av suvmodellen DBX. Det första exemplaret, lackerat i färgen Stirling Green, rullade av produktionsbandet i den nya fabriken i Wales i onsdags förra veckan.

Aston säger själva att de redan har fått in 2.000 beställningar på den nya bilen, och de har kapacitet att producera 4.000 bilar per år. Man räknar med att bilen kommer att stå för hälften av märkets totala försäljning de kommande åren. 

Keith Stanton, som är ställföreträdande operativ chef, kallar produktionsstarten för en "avgörande milstolpe" och säger att det "vittnar om uthärdigheten och modet hos alla på Aston Martin".

DBX är en helt avgörande modell för företaget, som har haft en svår ekonomisk situation länge. I januari i år investerade miljardären Lawrence Stroll mer än två miljarder kronor i företaget, vilket ledde till att han nu är dess styrelseordförande. 

Strax därpå kom coronapandemin, vilket förvärrade krisen ytterligare. För det första kvartalet 2020 redovisades en förlust på nästan 1,4 miljarder kronor, skriver Autocar.

Nu är förhoppningen att DBX-modellen ska få liv i försäljningen och få företaget på fötter igen.

Nedan finns en film från fabriken.

 

 
 
 

 

Läs också:

 
 
 
 
 
Helt rätt av Aston Martin att bygga en suv.
171
31
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.