Bilder: Så blir polisens nya Volvo-suv

Av de 2.200 nya bilar polisen har beställt från Volvo är de flesta suvmodellen XC60. Nu har polisen publicerat bilder på hur deras nya bilar kommer se ut.

Bilder: Så blir polisens nya Volvo-suv
XC60 kommer att vara den vanligaste polisbilen på vägarna om några år. Foto: Polismyndigheten

Polisen har länge varit konsekventa med sina bilval. I decennier har de vanligaste polisbilarna på svenska vägar varit stationsvagnar från Volvo. 

Det kommer att ändras framöver. Polisen följer nämligen suv-trenden de också. Av de 2.200 bilar som kommer att levereras till Volvo under de kommande åtta åren utgörs 75 procent av XC60. Den resterande fjärdedelen blir kombin V90, som enligt polisen kommer att användas till "trafik- och eskortuppdrag". 

Några riktiga bilder på de nya polissuvarna finns inte ännu, men polisen har publicerat skisser på hur de kommer att se ut med klistermärken och blåljus monterat.

XC60-bilarna kommer att ha motoralternativet B5 AWD Diesel, en dieseldriven mildhybrid med 235 hästkrafter. V90-bilarna kommer att ha den bensindrivna B6 AWD – även den en en mildhybrid, men med 300 hästkrafter i stället.

Polisbilarna kommer inte att ha den fartspärr Volvo nu inför på de bilar som säljs till vanliga civilister.

De nya bilarna kommer att ha modernare teknik än dagens polisbilar. De får exempelvis ett nytt navigeringssystem, radar och 360-graderskamera och automatisk avläsning av nummerplåtar (ANPR). Systemet kan identifiera bilar med körförbud eller kolla upp om ägaren förekommer i polisens register.

 
 
 
 
 

De nya polisbilarna får mängder av ny teknik. Foto: Polismyndigheten

 

Läs också:

 
 
 
 
Polisen har gjort ett bra bilval.
356
60
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.