Officiell: Här är nya Ford Bronco – terrängförarens dröm?

Jeep har anledning att svettas! Tre olika versioner med och utan modulär konstruktion, upp till 314 häskrafter och en 7-växlad manuell låda med lågväxel – nya Ford Bronco ser ut att bli terrängförarens dröm. Amerikanska motorpressen går just nu varm efter att Ford USA till slut visat upp den moderna reinkarnationen av den ikoniska terräng-suven.

Officiell: Här är nya Ford Bronco – terrängförarens dröm?

Jeep Wrangler får sig en värdig utmanare i form av återupplivade Ford Bronco. Bronco får som tidigare rapporterats tre olika varianter: ett tvådörrarsutförande, ett fyrdörrarsutförande och den mindre Bronco Sport.

Den ikoniska suven som lanserades 1966 levde fram till 1996 då den större Ford Expedition ersatte den. Under tiden hann den bli en populär terrängbil som bland annat tävlade flera gånger i det legendariska ökenracet Baja 1000 i Mexiko.

Tvådörrars-modellen är tänkt att nära efterlikna originalet från 1966.

Modellen blev också ökänd 17 juni 1994 när den då mordmisstänkte amerikanske fotbollspelaren O.J. Simpson försökte fly från polisen i en vit 1993 Ford Bronco – mitt i bästa sändningstid. Den långsamma biljakten ska ha setts live av omkring 95 miljoner människor.

Ford planerade tidigare att lansera nya Ford Bronco 9 juli – på O.J. Simpsons födelsedag. Det verkar dock ha varit oavsiktligt eftersom man snabbt valde att skjuta upp lanseringen till 13 juli efter att flera medier uppmärksammat anknytningen.

Både karossen och inredningen ska vara modulär på de två större modellerna. Notera den 7-växlade manuella lådan med lågväxel för terrängkörning.

Två motoralternativ utlovas till vanliga Ford Bronco: en turboladdad 2,3-liters fyra (274 hk och 420 Nm) och en 2,7-liters dubbelturbo-V6:a (314 hk och 542 Nm). Båda alternativen är helt bensindrivna. Det skiljer sig från tidigare generationer som erbjudits med V8-motorer. Ford har inte publicerat några förbrukningssiffor för någon av de två motorerna ännu.

Minstingen Bronco Sport erbjuds istället med två olika turbofyror: en på 1,5 liter (184 hk och 258 Nm) och en på 2,0 liter (248 hk och 373 Nm).

Den mindre Ford Bronco Sport ser ut att bli det mer stadskörnings-vänliga alternativet, men erbjuds också med en del terrängkörnings-tillval.

Ford har sedan tidigare bekräftat att de arbetar på en hybridmodell av Bronco och även den större modellen Expedition. Bland annat ska Fords vd Jim Hackett ha upprepat det Fords aktieägarmöte ifjol.

Ford Sverige svarar till ams att det inte finns några planer idag att ta in modellen till Sverige. Om en hybrid eller laddhybrid lanseras kan det komma att ändras.

Så här ser byggsatsen ut för Bronco – eller i alla fall en prototyp. Det går bland annat att ta av dörrarna och taket utan större svårigheter på produktionsmodellen.

Konstruktionen är traditionell med separat ram och kaross. I bak en stel axel och i fram individuell fjädring.

Priset på Ford Bronco börjar i USA på 29.995 dollar, eller runt 275.000 kronor. Toppmodellen "First Edition" går loss på hela 60.800 dollar (556.000 kronor).

Bronco Sport börjar istället på 28.155 dollar (258.000 kronor). Dens First Edition kostar däremot betydligt lägre 39.995 dollar (366.000 kronor)

Videoklipp: Edmunds spanar in nya Ford Bronco

Amerikanska Edmunds var bland de bjudna till pressvisningen i Fords hemstad Michigan och har publicerat en genomgående första koll på Youtube:

 
Hellre Ford Bronco än Jeep Wrangler!
92
10
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.