Reportage: Trots pandemin – Motorträffar sker som vanligt på Nifsta Gård i sommar

Premium Hundratals besökte under torsdagen den veckovisa motorträffen på Nifsta Gård i Gottröra, norr om Stockholm. Träffarna sker trots förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer – på grund av att gården marknadsför sig som caféverksamhet med uteservering. "Vi följer alla rekommendationer", säger arrangören. "Gränsfall", säger polisen.

Reportage: Trots pandemin – Motorträffar sker som vanligt på Nifsta Gård i sommar

Sommaren 2020 är bilträff-kalendern nästintill tom för landets bilentusiaster. Det förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare som infördes i mars på grund av coronapandemin har inneburit att många träffar ställts in.

Bland annat har Stockholm Car Meet 2020 på Solvalla, som anordnas av oss på auto, motor & sport tillsammans med våra systertidningar Classic Motor, Wheels Magazine och Power Magazine, ställts in.

Det har dock inte hindrat alla. På Nifsta Gård i Gottröra en dryg timmas bilfärd norr om Stockholm ser allt nästan ut som vanligt på torsdagarna i år. Sedan maj håller Nifsta Café & Grill öppet en gång i veckan från maj till september.

De populära motorträffarna på gården har tidigare anordnats veckovis på sommrarna varje år. 2015 togs verksamheten över av Dick Eriksson som sedemera även driver en veteranbilshandlare på gården.

Brittiskt samsas med amerikanskt. I grillkiosken bakom serveras hamburgare och korv. Kön blir lång när avstånd ska hållas.

– Jag tycker inte att det varit något problem alls, faktiskt. Visst, det kan vara någon som går emot en skylt jag satt upp men till 99 procent funkar det riktigt bra, säger Dick Eriksson lugnt när ams möter honom inne i gårdens bilhall.

Vid dörren till hallen är en skylt uppsatt: "Max 50 personer i lokalen". Omkring 30 personer går runt och tittar bland veteranbilarna inne i hallen eller står i en gles kö utanför hallens toalett.

Ute på den stora gräsmattan där besökarna parkerat står ett hundratal bilar. Allt från Volvo PV till en nästan ny Porsche 911. Utanför både gårdskiosken och caféet står picknickbord uppställda – med två meters mellanrum.

Kön till Nifstas gårdscafé har dragits om och märkts ut med koner med 2 meters mellanrum, som vid ams besök såg ut att respekteras.

Dick Eriksson framhåller att Nifsta Café & Grill följer alla myndighetsrekommendationer. Att de driver café- och grillverksamheten gör att de "hamnar i ett annat fack", säger han.

– Vi hamnar i restaurangfacket och restauranger är ju öppna. Jag har alla mina gäster sittandes utomhus, det är inte någon som sitter inne. De sitter väl utspridda... Det skiljer sig från alla de andra stora som Summer Meet, Power Meet och Rättvik och alltihopa det där. De hamnar i samma fack – de anordnar regelrätta bilträffar men det gör inte jag. Jag anordnar ett café och en grill precis som Brostugan i Stockholm, säger Dick Eriksson.

Han upplever att besökarna sköter sig, även ute på gräsmattan.

– Det blir aldrig några regelrätta folksamlingar. Är det en grupp så är det folk som känner varandra som står vid någon bil och tittar, säger han till ams.

Gårdens stora yta tror Dick Eriksson är en av anledningarna till att de ändå har besökare i år. Han uppskattar att det handlar om "några hektar".

– Här finns hur mycket utrymme som helst. Det tror jag gör att folk känner sig lite trygga. De kan sprida ut sig, helt enkelt, fortsätter han.

Att besökarna just håller avstånd är viktigt, menar Dick Eriksson – att varje person tar sitt egna ansvar.

Han är även öppen med att verksamheten gynnas av att andra håller stängt. Däremot är det starkt knutet till väderleken. Regnar det är det inte många som besöker gården.

Nifsta Café & Grill håller dock ingen räkning av antalet besökare.

En av flera mindre klungor entusiaster på träffen, i det här fallet intill en mycket fin Volvo P1800E.

Polisen: "Gränsfall"

– Alla som kommer hit är positiva. De tycker det är jätteroligt att vi har öppet, säger Dick Eriksson till ams.

Trots det har Dick Eriksson fått kritik. Norrtelje Tidning rapporterade i mitten av juni om att träffarna på gården "väckt starka reaktioner" på sociala medier. Tidningen ska även ha fått arga insändare.

– Efter det så dök polisen upp och sa att de hade blivit ombedda av Norrtäljepolisen att åka hit. Jag pratade inte med dem personligen men de var runt och tittade men fann absolut ingenting att anmärka på. Det var med beröm godkänt. Det var som ett litet facit där, på något sätt, att man gjort rätt, säger Dick Eriksson.

Carola Wiklund, kommunpolis i Norrtälje, bekräftar hans historia. Polispatruller har besökt gården två gånger och inte funnit något att anmärka på.

– Vid bägge tillfällena – det ska erkännas – har det varit på slutet av kvällen vilket har inneburit att det inte alls varit speciellt mycket då. Men då har man pratat med arrangören, säger hon på telefon till ams.

Hon tillägger att hon inte själv besökt gården och säger att hon inte heller lyckats få kontakt med arrangören på telefon.

Att verksamheten bytt namn i sociala medier från "Motorträffar på Nifsta Gård" till "Nifsta Gård Café & Grill" kan göra skillnad.

– Jag tycker mig ha läst någonstans att det är motorträff också. Då är det definitivt tillståndspliktigt vilket då skulle innebära att det inte funkar – för begränsat till 50 vad jag förstår på de som hör av sig är det betydligt fler där ute, säger Carola Wiklund.

– Det är på gränsen till och är det egentligen okej det hära? Jag vet inte, jag vet inte, fortsätter Carola Wiklund

Hon hänvisar till en polis-promemoria för bedömning av bilträffar skriven i maj. I den tas större evenmang som Power Meet, Summer Meet och Classic Car Week upp som tydliga exempel på offentliga tillställningar där max 50 personer får delta.

"Andra former av bilträffar kan i många fall inte ses som offentliga tillställningar enligt ordningslagen utan är istället att se som en folksamling", läser Carola Wiklund högt från promemorian.

– Då kan inte vi ingripa i det hela, helt enkelt, utan då är det bara en massa människor på ett ställe, fortsätter hon.

Hon poängterar att det inte är Dick Eriksson och Nifsta Café & Grill utan en lokal fotograf och bilentusiast som marknadsför det som en motorträff i sociala medier. Det gör allt till en tolkningsfråga.

– Det är gränsfall, på riktigt, det här – vad vi ska tolka det som.

Precis som tidigare år samsas både nytt och gammalt på Nifsta Gård.

Förrbättrat corona-läge i Norrtälje

Dick Eriksson ser inte någon fara med hans café och grill-verksamhet på Nifsta Gård.

– Jag vet inte vad anledningen till att jag inte skulle ha öppnat hade kunnat vara. Skulle jag sprida Corona här kors och tvärs i Gottröra här och Rimbo? Det har ju inte skett, säger Dick Eriksson.

Det kommunägda vårdbolaget Tiohundra AB som driver all vårdverksamhet i Norrtälje kommun skrev i ett pressmeddelande daterat 9 juli att man återgått till ett normalläge efter nästan fyra månader med förhöjd beredskap.

Då hade inga patienter lagts in för coronaviruset på intensivvårdsavdelningen i Norrtälje för första gången sedan slutet av mars.

Trots det säger Carola Wiklund att polisen nu ska utföra ytterligare en kontroll på Nifsta Gård på torsdagens träff.

– Jag tycker att det är läge att det provas (av den ansvariga myndigheten, reds. anm.) i vilket fall som helst, säger hon till ams.

Tidigare nämnda Volvo PV och Porsche 911 GT3 (991).

 
Jag tycker att det är bra att Nifsta Gård får fortsätta så länge folk tar sitt ansvar!
90
22
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.