Volvo skjuter upp sammanslagning med Geely

Geely Holdings planer på att slå ihop Volvo Cars och Geely Automobile till ett och samma företag skjuts upp tillfälligt. Anledningen är att Geely Automobile nu ska börsnoteras i fastlandskina.

Volvo skjuter upp sammanslagning med Geely
Li Shufu, ordförande för Geely Holding, och Håkan Samuelsson. Foto: Volvo

I februari i år kom det rapporter om att Geely Holding har planer på att slå ihop sina båda bilföretag Volvo Cars och Geely Automobile till ett och samma företag, som sedan skulle börsnoteras i Stockholm och Hongkong.

Nu bekräftar Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till tidningen Dagens Industri att dessa planer skjuts på framtiden. Anledningen är att Geely Automobile, som varit börsnoterat i Hongkong sedan 2005, nu även ska listas på börsen i Shanghai för att på det sättet nå investerare i fastlandskina.

Detta är en process som kräver att alla andra strukturella förändringar inom koncernen skjuts upp, säger Håkan Samuelsson till DI.

När sammanslagningen av de båda biltillverkarna skulle kunna ske i stället vill han dock inte svara på. Men han menar att det fortfarande finns vinster med att göra det.

– Logiken är densamma. Vi har bara en tillfällig paus på grund av den här formella listningen av Geelyaktien", säger han till tidningen.

Syftet med att slå ihop Volvo Cars med Geely Automobile är att göra det lättare och mer kostnadseffektivt att samarbeta och dela på de utvecklingskostnader bolagen står inför om de ska hänga med i utvecklingen mot elektrifiering och digitalisering. 

Det finns även planer på att lägga all förbränningsmotorverksamhet i ett nytt, separat bolag som sedan förser hela koncernen med motorer. 

De varumärken som skulle ingå i den nya företagsgruppen är Volvo, Geely, Lynk & Co och Polestar.

 
 
 
 
 
 
 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.