Tesla stämmer Rivian – har stulit anställda och affärshemligheter

Tesla anklagar i en stämningsansökan Rivian Automotive för ett "alarmerande mönster" av stöld, både av Teslas anställda och dess affärshemligheter.

Tesla stämmer Rivian – har stulit anställda och affärshemligheter
El-pickuperna Tesla Cybetruck och Rivian R1T.

Fyra tidigare Tesla-anställda ska ha tagit med sig mycket känslig patentskyddad information när de lämnade sina jobb på tillverkaren för rivalen Rivian, påstår Tesla i sin stämningsansökan som Bloomberg tagit del av. Tesla misstänker även två till före detta anställda för samma brott.

– Att tillskansa sig Teslas konkurrensmässigt användbara konfidentiella information när man lämnar Tesla för en ny arbetsgivare är uppenbarligen fel och riskabelt, skriver tillverkarens jurister i stämningansökan som inkommit till statsdomstolen i San Jose, Kalifornien.

Detta beteende skulle man endast engagera sig i för en viktig fördel – att använda det för att tjäna en ny arbetsgivares konkurrensintressen, fortsätter stämningsansökan.

Rivian – som räknar både Ford och Amazon bland sina största investerare – nekar till anklagelserna. Startup-företaget säger till Bloomberg att de kräver att alla nya anställda bekräftar "att de har inte, och kommer inte, introducera tidigare arbetsgivares immateriella rättigheter i Rivians system".

– Rivian består av högpresterande, uppdragsdrivna team, och vår affärsmodell och teknik är baserad på många års teknik-, design- och stategiutveckling, säger företaget i ett epostsvar till Bloomberg.

Detta kräver bidrag bidrag och kunskap från tusentals anställda från både teknik- och fordonsavdleningarna, fortsätter svaret.

Rivian grundades redan 2009 men dök upp på radarn 2018 när företaget visade upp två elbilar – suven R1S och pickupen R1T – som då skulle börja tillverkas under den senare delen av 2020 i Mitsubishis gamla fabrik i Normal, Illinois.

Produktionsstarten har sedan dess skjutits upp till mitten av 2021 och Rivian lovar mer än 400 miles (644 km) i räckvidd för de båda modellerna som ska vara byggda för både terräng- och motorvägskörning. Pickupen R1T konkurrerar direkt med Teslas Cybertruck, som visades upp 2019 och utlovas ha så mycket som 500 miles (804 km) i räckvidd. Rivian har kontrat med att sänka priset.

Rivian har också ingått i ett avtal om att tillverka 100.000 helelektriska skåpbilar åt Amazon efter att produktionen av R1S och R1T kommit igång.

Bloomberg noterar att företaget ska ha arbetat i 7 år med att utveckla sin "skateboard" elbilsplattform som även ska kunna användas av andra tillverkare för deras elbilar.

Tesla har tidigare stämt före detta anställda som tagit anställning hos kinesiska Xpeng Motors och amerikanska Zoox Inc. för att de ska ha stulit affärshemligheter.

I den nya stämningansökan kallar Tesla sig själva för Rivians "mål nummer ett" för informationsinskaffning. Enligt Tesla ska Rivian ha anställt 178 tidigare Tesla-anställda, varav 70 ska ha gått över direkt från sina tjänster på Tesla till konkurrenten.

Rivian säger i sitt uttalande till Bloomberg att de "beundrar Tesla för dess ledarskap när det gäller att nollställa förväntningar om vad en elbil kan vara" samtidigt som de kallar påståendena i stämningsansökan för grundlösa och "emot Rivians kultur, etos och företagspolitik".

 
Jag tror att Tesla vinner i rätten!
17
46
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.