Volkswagen kritiseras: ”Är delaktigt i Kinas förtryck”

En EU-topp ger hård kritik mot Volkswagen för att de inte konfronterat Kina för hur de behandlar det uiguriska minoritetsfolket i Xinjiang-provinsen – trots att biljätten har en fabrik i området.
Annons

Reinhard Bütikofer, Europaparlamentets ordförande för delegationen för relationer med Kina, är skarp i sin kritik. ”Volkswagen är ett företag utan samvete”, säger han till Politico. ”Företag som dem är delaktiga i att upprätthålla ett totalitärt helvete i Xinjiang”, lägger han till. Han kritiserar också företaget för att förneka vetskap om det förtryck som uigurerna utsätts för i området.

Bütikofer är en av 70 medlemmar i EU-parlamentet som på fredagen förra veckan publicerade ett öppet brev till EU:s utrikeschef Josep Borrell, där de uppmanar honom att kräva att FN stoppar de ”allvarliga och systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna som den kinesiska staten utsätter muslimska minoritetsgrupper i Xinjiang-regionen för”. 

Kinas behandling av de uppskattningsvis 11 miljoner uigurerna i Xinjiang-provinsen är en brännande handelspolitisk fråga. Läckta dokument från det styrande kommunistpartiet, personliga vittnesmål och satellitbilder från området har målat en bild av hur den Kinesiska staten tvångsomskolar och hjärntvättar hundratusentals människor i enorma anläggningar som liknar koncentrationsläger. Den kinesiska staten förnekade först att lägren över huvud taget existerade, men säger nu att de är frivilliga omskolningsläger. 

I våras kom också rapporter om att uigurerna under tvång skickas omkring till olika fabriker i Kina för att arbeta. I mars kom en rapport från den australiensiska tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute (ASPI), där de menar att fler än 80.000 människor har tvångsförflyttats från Xinjiang mellan 2017 och 2019. 

De skriver att uigurerna, under omständigheter som liknar tvångsarbete, jobbar i fabriker som levererar varor till minst 83 välkända globala teknik- kläd- och bilvarumärken – däribland BMW och Volkswagen. Det rapporteras om att arbetarna bor i avskilda sovsalar, undervisas i mandarin och ”ideologisk träning” utanför arbetstid, förbjuds att utöva sin religion och är under konstant övervakning.

I rapporten är Volkswagen med på listan över företag som ”direkt eller indirekt drar nytta av användandet av uiguriska arbetare utanför Xinjiang. Reinhard Bütikofer menar att Volkswagen har varit ovilliga att reagera på rapporten.

Den tyska biljätten har 33 anläggningar i Kina, varav en finns i Urumqi i Xinjiang. I en intervju med BBC våren 2019 sa företagets styrelseordförande Herbert Diess i en filmad intervju med BBC att han ”inte var medveten” om de kinesiska interneringslägren. ”Det är inte trovärdigt. De vill bara inte ta offentlig ställning”, säger Reinhard Bütikofer till Politico.

I ett mailsvar till Politico säger Volkswagen att det inte finns några indikationer på att det skett några brott mot mänskliga rättigheter i deras Urumqi-fabrik. De skriver också att det heller inte finns något som antyder att uiguriska tvångsarbetare har varit en del av Volkswagengruppen och dess leverantörskedjor. De poängterar också att de har infört ett system för att kontrollera att deras leverantörer respekterar mänskliga rättigheter.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen