Jaguar Land Rover utvecklar kontaktlös touchskärm – ska hjälpa mot bakterier och virus

Det är snart slut med det ohygieniska fingrandet på touchskärmar. Det menar i alla fall Jaguar Land Rover som har tillsammans med forskare på Universitetet i Cambridge utvecklat ett "prediktivt touch-system" som ska hjälpa mot både smittspridning och ouppmärksam bilkörning.

Jaguar Land Rover utvecklar kontaktlös touchskärm – ska hjälpa mot bakterier och virus

Jaguar Land Rover håller just nu på att testa en ny sorts kontaktlös touchskärm som biltillverkaren utvecklat tillsammans med forskare på Universitetet i Cambridge för att hålla förarens ögon på vägen och samtidigt minska spridningen av bakterier och virus.

"Predictive touch". som systemet kallas av Jaguar Land Rover i sitt patent, använder artificell intelligens och sensorer för att förutspå användarens avsedda mål på skärmen utan att de behöver trycka på den.

Enligt biltillverkaren har labbtest och försök på väg visat att tekniken kan minska den tid och möda föraren lägger på att interagera med skärmen med "upp till 50 procent" samtidigt som det förhindrar att smittsamma bakterier och virus samlar sig på skärmen.

Systemets gestavläsning använder både optiska och radarbaserade sensorer. De kombinerar kontextuell information som den ilagda användarprofilen, gränssnittsdesign och miljöförhållanden med data från andra sensorer, bland annat en som spårar förarens blick, för att lista ut dennes avsikt i realtid.

Geststyrning är något somerbjuds redan av flera av Jaguar Land Rovers konkurrenter, bland annat har Volkswagenkoncernen och BMW börjat rulla ut tekniken i sina modeller de senaste åren. Skillnaden mellan det och Jaguar Land Rovers nya system tycks vara att Predictive touch har bättre precision. Biltillverkaren är inte heller sen att koppla sin uppfinning till dagens situation och framhäver fördelarna det erbjuder för smittskydd:

– När länder runtom i världen nu öppnas upp märker vi att vardagliga konsumenttransaktioner görs med touchskärmar: tåg- och biobiljetter, bankomater, flygplatsincheckningar och självutcheckningar i matbutiker samt många industri- och tillverkningsapplikationer, säger Lee Skrypchuk, teknisk specialist på Jaguar Land Rover i ett pressmeddelande.

– Predictive touch-teknologi eliminerar behovet att röra en interaktiv skärm och kan, därför, minska risken för att sprida bakterier och virus på ytor, fortsätter uttalandet.

Jaguar Land Rovers modeller är redan utrustade med ett så kallat sömnvarnar-system kallat Driver Condition Monitor. Det är troligt att det är detta systems sensor för blickavläsning som används av det nya systemet.

 
Äntligen! Ingen mer kladdig skärm i bilen.
10
11
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.