Domstol ger miljardär rätt: Får bygga Defender-kopia

Klassiska Land Roverns former kan inte varumärkesskyddas, slår domstolen fast.

Domstol ger miljardär rätt: Får bygga Defender-kopia
För lik originalet? Inte enligt domstolen. Foto: Ineos Automotive

Jaguar Land Rover förlorar rättegången mot miljardären Jim Ratcliffes företag Ineos Group, och ger dem rätt att bygga och sälja terrängbilen Grenadier. Det skriver Automotive News.

Ratcliffe, en av Storbritanniens rikaste män, har planer på att börja sälja en terrängbil vars utseende är snarlikt Land Rovers klassiska Defender. Detta har fått Tata-ägda JLR Group att ansöka om att varumärkesskydda bilens former – men Storbritanniens rättsenhet för intellektuell egendom har slagit fast att bilens former inte är tillräckligt distinkta för att kunna skyddas av upphovsrätt.

Det är JLR:s överklagan av detta beslut som nu tillbakavisas av domstol. De menar att likheter i design som framstår som tydliga för specialister samtidigt kan vara "oviktiga eller inte ens märkbara för genomsnittliga konsumenter".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto: Ineos Automotive

Det här ger Jim Ratcliffes företag, den multinationella kemijätten Ineos Group, rätten att gå vidare med sin Grenadier. Ratcliffe, en 67 år gammal brittisk miljardär och Brexit-förespråkare, har själv sagt att Land Rovers Defender inspirerade designen till bilen.

JLR skriver i en kommentar att de är besvikna över domstolens beslut. "Dess unika form är omedelbart igenkännbar och kännetecknar varumärket Land Rover över hela världen", skriver de.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rätt beslut av domstolen.
128
160
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.