Nya Audi S3 är här – med 310 hästkrafter

Den nya sportversionen av Audis storsäljare gör entré med skrikiga färger och aggressiva stötfångare.

Nya Audi S3 är här – med 310 hästkrafter
Foto: Audi

Den nuvarande generationens Audi A3 presenterades för ett drygt halvår sedan. Nu kommer storsäljaren också i sportigt S-utförande, i både sedan- och halvkombiformat.

Motorn i S3 är en tvåliters fyrcylindrig turbomotor med 310 hästkrafter och 400 Newtonmeter. Något mildhybridsystem nämns inte i pressreleasen, trots att det används i många av Audis andra motorer. 

Motorn driver alla fyra hjulen genom en sjustegad dubbelkopplingslåda – det finns inget manuellt alternativ. Fyrhjulsdriftsystemet är variabelt och kraften skickas mellan fram- och bakaxel efter behov. Det hela styrs av ett nytt reglersystem som integrerar quattrodrivningen med antisladdsystemet och de adaptiva dämparna, som finns som tillval.

Både sedan och halvkombi ska klara 0–100 km/h på 4,8 sekunder, och toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. 

Chassit på S3 är 15 millimeter lägre jämfört med en vanlig A3. 18-tumshjul är standard, 19-tummare kostar extra. 

Utseendemässigt känns S3-modellerna igen på bland annat en rombmönstrad grill och andra backspeglar. Baktill får de en diffusor (som förmodligen bara är där för syns skull) samt fyra avgasutblås – trots att bilen har en fyrcylindrig motor.

Bränsleförbrukningen enligt WLTP-cykeln anges till 0,81 liter per mil för halvkombimodellen. Sedanen drar lite mindre och klarar sig på 0,78 liter per mil.

Priserna i Sverige börjar på 474.000 kr för halvkombin och 483.000 kr för sedanmodellen. I samband med lanseringen erbjuds även en begränsad serie av "Edition one" i pytongul (Sportback) eller tangoröd (Sedan) lackering med svarta detaljer, 19-tumshjul och sportstolar i finnappaläder.

 
 
 
 
 
 
 
170
26
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.