Mercedes kommer med ny modell – minibussen T-klass

Mercedes-Benz utvecklar en ny "urban" minivan tillsammans med Renault-Nissan-Mitsubishi som ska släppas 2022. T-Klass heter den nya familjebussen som byggs på Renault Kangoo och likt den kommer även en helt elektrisk version erbjudas.
Annons

Mercedes lägger nu till ännu en bokstav till sin modellportfolio. Tillsammans med Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen utvecklar man nu en ny generation av transportbilen Citan som ska lanseras i början av 2022. Samtidigt kommer familjebuss-versionerna av Citan döpas om till det nya namnet T-klass.

T-klass ska vara byggd med ”både familjer och människor med aktiv livsstil i åtanke”, skriver Mercedes i ett pressmeddelande.

Det låter med andra ord som om innerutrymmen och maximal mängd sittplatser prioriteras samtidigt som bilen likt nuvarande Citan kommer passa in under den större V-klass i modellprogrammet.

– Med nya Mercedes-Benz T-Klass kommer vi ha en bil som gör det möjligt för familjer och de med en mer aktiv fritid ett steg in i Mercedes-Benz värld. Dessa kunder söker snygga, praktiska och kompakta bilar – och det är precis de här behoven som nya T-klass kommer att uppfylla”, säger Marcus Breitschwerdt, chef för Mercedes-Benz Transportbilar, i pressmeddelandet.

Mercedes kommer med ny modell – minibussen T-klass
2013 Mercedes-Benz Citan Kombi fick dåligt betyg av Euro-NCAP. Det lär nya T-Klass inte upprepa.

Trots det fransk-japanska påbrået ska T-klass vara tydligt särskild från den enklare Renault Kangoo, enligt Mercedes. Nuvarande Citan Kombi fick 2013 endast tre stjärnor av Euro-NCAP, något som tillverkaren då sa sig vara nöjd med. Sedan dess har Euro-NCAP höjt betyget till fyra stjärnor efter att Mercedes lagt till några efterfrågade säkerhetsfunktioner.

När nya T-klass kommer 2022 kommer det däremot ”inte råda något tvivel om att det är en Mercedes. Både vad det gäller design, fokusområden och säkerhet”, skriver Mercedes i pressmeddelandet.

Bland annat nämner man elektriska skjutdörrar på båda sidor som standardutrustning, något som inte är regeln i segmentet. T-klass ska vara ”perfekt som urban taxi eller för persontransport inom exempelvis bildelningstjänster”, menar Mercedes.

Mercedes kommer med ny modell – minibussen T-klass
Helelektriska Renault Kangoo Z.E. Concept visades upp 2019 som en förhandstitt på den nya generationen.

Tyvärr delar Mercedes inte med sig av några detaljer om de elektriska versionerna av T-klass och Citan ännu. När Renault visade upp sin elskåpbil Kangoo Z.E. i konceptform i april 2019 delade den franska tillverkaren inte heller med sig av någon räckviddssiffra.

Den nuvarande generationen av Renault Kangoo Z.E. har däremot en WLTP-räckvidd på 230 km, vilket är jämförbart med stadselbilar som till exempel nykomlingen Honda E. Renault Kangoo Z.E. har en elmotor på 60 hästkrafter och 225 newtonmeter som driver framhjulen.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen