Nya Nissan Z närmar sig – men missar Sverige

Snart kommer efterträdaren till Nissans lilla sportbil 370Z. Det blir en bakhjulsdriven sportbil med manuell växellåda.

Nya Nissan Z närmar sig – men missar Sverige

Nissan 370Z är riktigt lastgammal med bilmått mätt – nästan 12 år. Nu är en efterträdare äntligen på gång. Nissan har visat upp en prototyp som nästan är produktionsklar. Den kallas Z Proto och många tror att det slutliga namnet blir 400Z.

Den nya prototypen har en form som ska föra tankarna till 1970-talets klassiska 240Z. Den gula färgen är en hommage till den första generationen och 1990-talets 300ZX. Även baklyktorna är inspirerade av 300ZX. Framlyktorna ska påminna om specialmodellen 240ZG.

Med en 3,0-liters bensin-V6 med dubbelturbo och bakhjulsdrift blir Nissans nya Z-sportbil en konkurrent till Porsche 718 Cayman och BMW Z4. Effekten uppskattas bli omkring 400 hästkrafter. Det blir troligen samma motor som i Infiniti Q60 Red Sport 400.

Kombinationen av bakhjulsdrift och manuell växellåda ska ge en klassisk körupplevelse. Det ska dock finnas automatlåda om man så önskar.

Inredningen ser inte prototypmässig ut utan produktionsfärdig. Det finns en 12,3-tums pekskärm för att styra infotainmentsystemet. En fräck detalj är den stora Boost-mätaren i det digitala mätarklustret. 

Tyvärr kommer den nya Z-modellen säljas i Europa på grund av EU:s tuffare utsläppskrav.

Supersnygg sportbil!
162
14
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.