Bilder och video: Bro över E4 i Stockholm sprängdes i luften

Två tusen ton betong flög i luften när en bro över E4:an i Stockholm sprängdes bort för att ge plats åt bygget av Förbifart Stockholm.

Bilder och video: Bro över E4 i Stockholm sprängdes i luften
Foto: Magnus Fröderberg

Det går inte att stänga av E4:an genom Stockholm i en vecka, men väl en natt. Därför sprängdes bron vid Lindvretens trafikplats istället för att rivas. 

Det gick åt 450 kilo sprängmedel i 1.600 borrhål för att rasera den två tusen ton tunga bron på några sekunder.

Fyra minuter efter utsatt tid gick bron i luften.Två timmar tidigare stoppades trafiken, och åtta timmar senare var den igång igen. Klicka på bilden för att se den större. Foto: Magnus Fröderberg.

Sprängningen registrerades klockan 00.04 den 11 september av larmet i auto motor & sports utsändes bil. Åtta timmar senare var allt bråte bortstädat och trafiken kunde släppas på igen.

Ett stort moln av finfördelad betong spred sig runt bron efter spräningen. Foto: Magnus Fröderberg.

För att underlätta röjningen och inte skada vägbanan hade mattor av trästockar och enorma dukar lagts ut på motorvägen. Det räckte med två timmars avstängning för att förbereda motorvägen inför sprängningen.

 

Stockar och stora dukar las ut på motorvägen för att inte skada motorvägen och underlätta röjningen. Foto: Magnus Fröderberg.

Efter åtta timmar var all betong och armering bortstädad från motorvägen och trafiken kunde släppas på igen. Foto: Magnus Fröderberg.

–  Det gick jättebra, betongen föll exakt där vi ville ha den, vi har inte skadat någon byggnad, vi har inte skadat asfalten och vi hann få bort allt material med god marginal, berättar Johan Jansson till Leveranstidningen Entreprenad.

Läs mer om sprängningen i Leveranstidningen Entreprenad.

Projekt- och rivningsledare Johan Jansson är nöjd med sprängningen. Foto: Magnus Fröderberg

Video från sprängningen

 
Vilken häftig smäll!
150
9
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.