Köpare av demobil fick ett krav från Italien

En bilköpare har fått ett kravbrev från Italien för en trafikförseelse som begåtts innan köpet. Vem är skyldig att betala? MRF-experten reder ut.

Köpare av demobil fick ett krav från Italien

En bilhandlare skriver in till MRF:s expertpanel. Köparen av en av hans tidigare demobilar har hört av sig. De har fått ett krav från Italien för en trafikförseelse som begicks när handlaren var ägare till bilen.

Kravet verkar enligt handlaren stämma eftersom ett foto på bilen bifogats med det.

"Tyvärr kan vi inte se vem som hade lånat bilen vid tidpunkten för förseelsen men vi har förvisso lånat ut den ett par gånger, bland annat över en långhelg. Måste vi betala boten?", skriver handlaren till MRF:s jurist David Norrbohm.

David Norrbohm är MRF:s jurist. Han sitter i Allmänna reklmamationsnämnden och har lång branscherfarenhet.

MRF-juristen: Ett köprättsligt fel

Även en italiensk bot kan ses som ett köprättsligt fel som förelåg vid tidpunkten för köpet. De så kallade felparagraferna (16-21 §§) i konsumentköplagen är visserligen inte skrivna för att täcka in alla sorters tänkbara fel. Men att bilen är belagd med en italiensk bot kan alla gånger ses som om varan avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta.

I de flesta fall rör det sig inte om bluffakturor. Utan det handlar oftast om att föraren råkat köra in i en "zona limitata", förbjuden zon, och fångats av över-vakningskameror. De här förbudszonerna är vanliga i norra Italien.

För att driva in böterna anlitar kommunerna internationella inkassoföretag som begär in uppgifter från svenska trafikregistret. När det gäller själva boten är mitt råd att ni betalar den.

EU har nämligen sedan ett år tillbaka ett samarbete när det gäller indrivning av böter. Det skulle dessutom kunna bli problem om kunden får för sig att åka på bilsemester till Italien annars.

David Norrbohm, jurist hos Motorbranschens Riksförbund (MRF)

Läs fler frågor och svar från David Norrbohm och MRF:s expertpanel här på Motorbranschens sajt

 
Jag har fått böter från utlandet i brevlådan tidigare.
40
53
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.