HVO-diesel och E85 slipper undan skattesmocka – EU förlänger undantag till 2022

HVO100-diesel och E85 kommer undan skatt ett år till. Europeiska kommissionen har beslutat att utfärda ett nytt undantag från EU:s stadsstödsregler till Sverige. Skattebefrielsen för koncentrerade biobränslen förlängs därmed till 2022.

HVO-diesel och E85 slipper undan skattesmocka – EU förlänger undantag till 2022

Europeiska kommissionen har beslutat att förlänga Sveriges skattebefrielse för koncentrerade biodrivmedel som HVO100, RME100, ED95 och E85, rapporterar tidningen Motor Magasinet.

Tidigare riskerade priserna att chockhöjas vid årsskiftet. Priset på en liter HVO skulle ha höjts till cirka 27 kr. För en liter E85 hade priset höjts till över 20 kronor om det omfattats av samma skatter som vanlig bensin.

Koncentrerade biodrivmedel har varit skattebefriade i Sverige sedan 2002 vilket strider mot vissa av EU:s regler för stadsstöd.

Avsikten med reglerna ska vara att förhindra förvridningar av konkurrenssituationen på den inre marknaden i EU. Den svenska regeringen måste därför ansöka om ett undantag.

Det senaste undantaget utfärdades 2017 och gällde till 31 december 2021. Kommissionsbeslutet kom med med andra ord mindre än 3 månader innan det nuvarande går ut.

EU-kommissionen skriver i ett uttalande att man funnit att Sveriges skattebefriande av biobränslen är "nödvändigt och lämpligt" för att stimulera tillverkning och konsumtionen av inhemska eller importerade biobränslen.

Det nya undantaget gäller dock bara ett år. Ett nytt undantag kommer därmed behöva utfärdas innan slutet av nästa år, annars kan bränslepriserna höjas ändå.

 
Jag tycker det är bra att koncentrerade biobränslen som HVO100 och E85 är skattebefriade.
184
8
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.