Lexus ska bli ett suvmärke i Europa – nu försvinner tre modeller

Lexus är senast ut i raden av bilmärken som väljer att fokusera på att sälja suvar. Tre modeller ryker därför inom kort från det europeiska modellprogrammet.

Lexus ska bli ett suvmärke i Europa – nu försvinner tre modeller
Lexus kommer sälja ut sitt Europalager av modellerna RC, IS och CT, sedan är det slutsålt.

Lexus gör nu en Volvo. Det japanska bilmärket ska fokusera på suvar i Europa och gör sig därför av med tre modeller. Det rör sig om coupén RC, sedanen IS och halvkombin CT som ska sluta tas in efter det nuvarande lagret har sålts av, rapporterar Automotive News Europe.

En talesperson för Toyotas premiummärke säger till ANE att man stoppade produktionen av modellerna redan under sommaren.

– Det är ett beslut som baseras på utvecklingen av vår portfolio. Om du tittar på Lexus försäljning i Europa och marknaden överlag så går utvecklingen mer mot suvar, säger Lexus talesperson.

Crossoversuven UX var Lexus storsäljare i Europa under årets åtta första månader med 10.291 sålda bilar, visar försäljningsstatistik från marknadsanalysföretaget JATO Dynamics. På andra plats hamnade den större modellen NX med 7.739 bilar. Även tredjeplatsen upptas av en suv, mer specifikt den ännu större RX med 3.474 bilar.

De tre modellerna som tas bort ur programmet har presterat sämre på marknaden i år. Golfklassaren CT, som lanserades 2011 och senast fick ett facelift 2017, såldes det bara 2.344 av under samma period enligt JATO:s siffror. Det är en minskning med 35 procent.

Försäljningen av Lexus IS halverades under samma period till 1.101 bilar. Coupén RC, som är märkets utmanare till BMW:s 4-serie, sålde man bara 422 stycken av.  Den enda modellen som sålt sämre är lyxlimousinen LS med 58 bilar. Den nya generationen av modellen ska trots det lanseras i Europa och hänger inte löst, menar talespersonen.

– LS är vårt flagskepp. Trots de mindre siffrorna är det en modell som bär på en hel del innovation och det är en stark varumärkesbyggare.

Likaså ska Lexus fortsätta att sälja sin motsvarighet till BMW M4, RC F, trots att man gör sig av med grundmodellen utan F med hybriddrift.

Trots att RC ryker ska inte prestandavarianten RC F göra det – ännu. På bild: 2020 Lexus RC F Track Edition.

 
Jag äger hellre en suv än någon annan personbilstyp.
61
86
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.