Transportstyrelsen: PED0-skylten får vara kvar

Regskyltar med lustig eller olycklig innebörd florerar på nätet. Men varför stoppas de inte av Transportstyrelsen? Vi har tagit reda på varför.

Transportstyrelsen: PED0-skylten får vara kvar
Bilden är ett montage, men regskylten finns på riktigt.

Det kan vara lite kul att skratta åt skylten LAG 20M (lagom) på fet muskelbil. Och kanske kan skylten HET 69A (den får du räkna ut själv) vara skoj att stila med.

Men för ägaren till registreringsskylten PED 04U (Pedo for you) var det en blandad upplevelse att hämta upp den nya bilen.
– Jag insåg direkt betydelsen och kände att det var en olycklig kombination. Men jag har inte grävt i möjligheterna att byta skylt. Tvivlar på att det går eftersom bilen är privatleasad, berättar bilägaren och tillägger:
– Är det ingen på Transportstyrelsen som granskar skyltarna?

Vi passade vidare frågan till Christofer Kärrdahl, senior strateg på Transportstyrelsen, och det korta svaret är nej. Det finns en spärrlista med kombinationer, men PED 0-kombinationer har inte varit med på listan.
– Nu kommer PED 0 att läggas till på listan. Att det inte skett tidigare beror på den mänskliga faktorn. När vi släppte de nya kombinationerna försökte vi vara så kreativa och ansträngde oss att komma på så många olämpliga kombinationer som möjligt. Men vår fantasi har sina begränsningar. Det är 26 miljoner olika möjliga kombinationer och att komma på allt som är olämpligt är övermäktigt, säger Christofer Kärrdahl.

Istället får den som är missnöjd med sin skylt begära en ny. Det är alltså upp till ägaren av skylten PED 04U att behålla skylten eller begära en ny.
– I det här fallet kommer vi att godkänna ett byte om det kommer in en begäran från bilens ägare. 

Transportstyrelsen får regelbundet in önskemål om att byta registreringsskylt, men de flesta får nej. Som ett exempel har en Mercedes-ägare fått nej att byta sin skylt som det står BMW på.
– Det är en bedömning från fall till fall. Ägaren får motivera sig. Vi ändrar om kombinationen kan uppfattas som olämplig. Men det händer också att personer vars stulna skyltar används av andra för att slippa trängselskatt får byta skylt.

På Transportstyrelsens webbplats finns en lista över spärrade teckenkombinationer. På listan finns KKK (Ku Klux Klan) med, men inte NMR (Nordiska Motståndsrörelsen). Varför?
– När listan gjordes var inte NMR så kända som idag. På 70-talet var FNL kontroversiellt, men idag reagerar ingen på det.
– Vi har inte gjort någon ny övergripande granskning sedan 2013, men vi kan spärra kombinationer för nytilldelning. Däremot är det en för stor apparat att byta ut alla befintliga skyltar med kombinationen NMR. Istället får den som vill byta höra av sig.

De personliga skyltarna granskas manuellt, men det händer ändå att olämpliga teckenkombinationer slinker igenom.
– Vi kan inte ta tillbaka positiva beslut. Men vi kan ta en diskussion med ägaren om vi i efterhand får kunskap om skyltens betydelse.

Transportstyrelsen borde göra mer för att stoppa olämpliga skyltar innan de kommer ut.
38
37
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.