Stölder av katalysatorer har ökat med 4000 procent

Värdefulla metaller i katalysatorer gör dem stöldbegärliga.

Stölder av katalysatorer har ökat med 4000 procent
Foto: Audi

Sedan flera år tillbaka sker omfattande stölder av bildelar som rattar med airbags, strålkastare och navigationsenheter. Den här typen av stölder har ökar med 37 procent det senaste kvartalet.

Stölderna drabbar främst nyare bilar av märkena BMW, Mercedes och Volvo. Bildelsstölderna inträffar främst i Stockholms Län och Skåne län.

Mer dramatisk är ökningen av stulna katalysatorer. Under det senaste året har det skett en kraftig ökning av stölder av katalysatorer. Hittills under året har stölder av katalysatorer ökat med inte mindre än 4000 procent jämfört med motsvarande period förra året. Stölder av katalysatorer är koncentrerade till märkena Toyota, Renault och Mitsubishi och drabbar även äldre bilmodeller.

– Bildelsstölderna är ett stort problem som drabbar många bilägare i storstadsregionerna. De orsakar även stora kostnader för försäkringsbolagen. Stölderna genomförs av välorganiserade internationella stöldligor. Det är av stor vikt att polisen har möjlighet att prioritera utredning av dessa brott. Annars kommer vi aldrig att komma till rätta med den här brottsligheten, säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.