Bomben: SSC Tuataras toppfartsrekord kan vara en bluff

Det finns många frågetecken kring SSC:s påstådda toppfartsrekord på 331 mph.

Bomben: SSC Tuataras toppfartsrekord kan vara en bluff
SSC har en del frågor att besvara – finns många klurigheter i rekordvideon.

Förra veckan kom beskedet att SSC Tuatara slagit det två drömgränserna 300 mph och 500 km/h. Detta genom att genomföra två körningar, på samma väg åt båda hållen med en genomsnittshastighet på 316,11 mph (508,7 km/h). En kross av Koenigsegg Agera RS tidigare rekord på 447,19 km/h.

Koenigseggs Agera RS rekord sattes på samma vägsträcka utanför Las Vegas, som SSC Tautara nu satte sitt rekord på. Eller, hur var det nu?

Egentligen i samma stund som videon kom upp har det surrats om rekordets ogitlighet, men det har mest handlat om att det exemplaret SSC Tuatara inte är en produktionsbil i det avseendet att den är krocktestad, homologiserad och så vidare. Och att rekordet därmed skulle vara ogiltigt.

Men som alltid när det sätts rekord som detta, så analyseras det in i minsta detalj. Och den här gången verkar det som att något verkar det vara något som inte stämmer. Och det är flera saker som är lite märkliga.

Sedan denna artikel skrevs har SSC kommit med en respons. Läs allt som det här!

Den i bilkretsar välkända Youtubern, Shmee150, presenterar i ett nytt klipp Youtube alla frågetecken som finns kring videon, där den allra största är att rekordfilmen inte matchar med den matematiska formel som är: Hastighet = avstånd/tid. Det finns nämligen tydliga markeringar i vägen som göra att man räkna ut hastigheten.

Ett annat frågatecken handlar om växellådan. SSC Tautara har en sjustegad, automatiserad manuell låda från CIMA. SSC har själva bekräftat att toppfarten 331 mph nåddes på sjätte växeln, något som är omöjligt, enligt Shmee, givet CIMA-lådans utväxlingar och motorns varvstopp. Enligt dessa är den teoretiska toppfarten på sjätte växeln 293,67 mph.

Det finns alltså några frågor som SSC måste svara på. Se klippet där Shmee går igenom rekordet nedan.
Se också klippet där SSC Tuatara och Koenigsegg Agera RS ligger bredvid varandra och avgör själv.

 
Jag tror att det är bluff.
702
17
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.