Fartrekordhärvan fortsätter: SSC backar om rekordvideon

Härvan kring SSC North Americas bestridda toppfartrekord på 331 mph fortsätter. SSC backar nu och medger att videon som publicerades på rekordkörningen är "en felaktig skildring". Man står däremot fast vid att rekordet är äkta.
Annons

Röran kring SSC:s påstådda toppfartsrekord med hypersportbilen Tuatara i Nevadaöknen fortsätter. Nu har Jerod Shelby, grundare av SSC North America, gått ut med en förklaring till konstigheterna med videon på körningen: redigerarna förväxlade videomaterialet i klipprummet.

Det var under måndagen som SSC gick ut med ett pressmeddelande efter att videon ifrågasatts av den välkände Youtubern Shmee150. Genom att jämföra den med Koenigseggs video på Agera RS fartrekord på samma vägsträcka 2017 hade de upptäckt flera märkligheter. Tiden bilarna tog att färdas mellan flera synliga vägmärken stämde inte. SSC Tuataran såg ut att vara långsammare än Koenigsegg Ageran – trots att den ska ha gått 75 km/h fortare.

Sedan denna artikel skrevs har SSC gått ut med att man ska göra ett nytt rekordförsök. Läs allt som det här!

SSC hävdade i sitt pressmeddelande att fartrekordet visst var giltigt eftersom den österrikiska mätinstrument-tillverkaren Dewetron hade validerat det med sin GPS-utrustning som monterats i Tuataran.

Det dementerades dock under onsdagen av Dewetrons produktchef Christoph Wiedner. I ett pressmeddelande som under torsdagsmorgonen svensk tid plockades ned och ersattes med ett nytt skrev Wiedner att företaget inte validerat något rekord alls.

– Trots informationen som publicerats på SSC North Americas hemsida samt flera relaterad och orelaterade Youtube-kanaler validerade Dewetron inte någon data från något världsrekordsförsök eller tidigare test. Ingen av Dewetrons anställda var närvarande under testkörningen eller involverade i förberedelserna, skriver Wiedner.

– Eftersom resultaten av mätdata i högsta grad beror på rätt inställningar, regelbunden kalibrering av systemen och sensorerna som brukas samt många andra parmeterar kan vi inte garantera exaktheten eller korrektheten av resultatet. I detta nu har Dewetron inte fått mätfilen från testkörningen, fortsätter han.

SSC: ”Förväxling”

SSC var snabba att svara efter Dewetron gått ut med dementin. I ett nytt pressmeddelande som signeras av grundaren Jerod Shelby själv backar man nu från rekordvideon som ursprungligen publicerades av bland annat brittiska Top Gear (som även närvarade på plats).

– Vi gjorde det, och siffrorna är på vår sida, skriver Shelby.

– Först efteråt insåg vi att skildringen av hastighetskörningen, i videoform, hade varit väsentligen felaktig.

Enligt Shelby ska det ha skett en ”förväxling” hos medieföretaget som filmade och redigerade videon.

– Jag beklagar att erkänna att SSC-teamet inte hade dubbelkollat videons äkthet innan den släpptes”, skriver han.

Två olika cockpit-videos ska enligt Shelby ha publicerats. Båda ska innehålla felaktig information. Han tillägger att chefen för produktionsteamet ska ha tagit in ”tekniska partners” för att identifiera orsaken till detta.

Enligt Jerod Shelby verkar det ”vid en första anblick” vara så att de som klippt de olika videorna inte sett till att allt varit synkat ordentligt när de lagt in hastighetsmätaren från bilens datalogger. Skillnaden i ”synkpunkter” ska vara orsaken till att videorna skiljer sig från varandra.

Driven Studios som stod för videoproduktionen ska ha ”omfattande bildmaterial av allting som hände och arbetar nu med SSC för att släppa det faktiska bildmaterialet i sin simplaste form”.

SSC drar också tillbaka påståendet att Dewetron validerat rekordet. Däremot skriver Jerod Shelby att man bifogat ett brev från företaget som intygar mätutrustningens och fartsensorns exakthet till Guinness World Records i sin rekordansökan. Två oberoende vittnen som inte är affilierade med vare sig SSC eller Dewetron ska ha varit på plats ”för att se farterna som mättes upp av Dewetron-utrustningen”.

Utväxlingarna som inte stämde överens med toppfarten eller föraren Oliver Webbs påstående att han bara nådde näst högsta växeln (sjätte) under rekordförsöket då? Jo, SSC hade minsann ändrat dem från tillverkaren CIMA:s standardspecifikation inför rekordförsöket.

sitt senaste pressmeddelande har man därför listat vilka utväxlingar bilen Webb körde var utrustad med. Man går även in på exakt vilka Michelin Pilot Sport Cup 2-däck som användes på bakhjulen. Lufttrycket ska ha satts till 49 psi (cirka 3,4 bar) ibak för att klara körningen.

Tekniska specifikationer: SSC Tuatara "Top Speed Model"

Utväxling/Toppfart, med 2,92:1 slutväxel (8.800 r/min varvstopp i växel 1-6)

1:a växeln: 3,133:1 / 80,56 mph

2:a växeln: 2,100:1 / 120,18 mph

3:e växeln: 1,520:1 / 166,04 mph

4:e växeln: 1,172 / 215,34 mph

5:e växeln: 0,941:1 / 268,21 mph

6:e växeln: 0,757:1 / 333,4 mph

7:e växeln: 0,625:1 / 353,33 mph (beräknad toppfart vid 7.700 r/min – sjuans växel är designad som en överväxel för motorvägskryssning)

Guinness: Ingen har rekordet

Vad säger då Guinness World Records? Enligt en talesperson för Guinness World Records som ams varit i kontakt med är det varken Koenigsegg Agera RS eller SSC Tuatara som har fartrekordet för produktionsbilar idag.

– Vi har faktiskt just nu ingen rekordhållare för den här titeln på grund av hur specifika och strikta kriterierna för det här rekordet är vilket betyder att ingen har mött alla riktlinjerna, skriver talespersonen i ett mejl.

Ingen från företaget ska ha varit närvarande vid rekordförsöket. Enligt talespersonen kräver man att alla bilar som slåss om titeln ”världens snabbaste produktionsbil” genomgår oberoende test för att ”eliminera eventuella felmarginaler”.

Det bör noteras att Guinness World Records sedan flera år tillbaka inte längre finansieras i huvudsak av intäkterna från sin bokförsäljning. Enligt ett radioreportage från 2017 som sändes av amerikanska NPR kommer företagets intäkter numera i huvudsak från de tjänster man erbjuder till aspirerande rekordtagare. Dessa inkluderar rådgivning, uthyrning av rekorddomare och snabbare hantering av inlämnade rekord.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen