Uppdaterade Audi SQ5 TDI – så mycket kostar den i Sverige

Audi SQ5 är tillbaka efter en kort tids frånvaro från den svenska marknaden. Den ansiktslyfta versionen behåller samma 3,0-liters dieselsexa med 48V-teknik – dock med en del små förfiningar som nu låter den klara EU:s nya avgascertifiering.

Uppdaterade Audi SQ5 TDI – så mycket kostar den i Sverige

Audis första S-modell med dieselmotor hette SQ5 och gjorde entré på marknaden hösten 2012 som toppversionen av första generationens Q5. Då angavs toppeffekten i V6 3,0 TDI-motorn som 313 hk och 650 Nm och 0–100 km/h tog 5,1 sekund.

När den andra generationen Q5 började rulla ut till handlarna våren 2017 presenterade Audi den nya SQ5 TFSI – alltså bensin-V6 med turbomatning. Toppeffekten höjdes till 353 hk, men maxvridet var "bara" 500 Nm. 0–100 km/h avverkades också något långsammare – 5,4 sekunder.

Ifjol kom version tre, återigen med en dieselsnurra på 3,0 liter men med elektrifiering i form av ett 48V mildhybridsystem som både inkluderade en remdriven startmotor/generator och en elektrisk kompressor (eller "el-turbo"). "El-turbon" hjälpte tillsammans med ett mer konventionell turboaggregat åt att mata motorn med insugsluft vilket gav ett brett effektregister. Toppeffekten låg nu på 347 hk och 700 Nm och 0–100 km/h tog återigen 5,1 sekund.

När Audi Q5 fick sig ett ansiktslyft i början av året var inte SQ5 med i det svenska modellprogrammet längre. Utomlands, bland annat i USA, var däremot en 3,0 TFSI bensin-version aktuell.

Nu kommer dock SQ5 tillbaka till Sverige – med samma 3,0-liters V6 TDI-motor som senast. En rad mindre ändringar har dock gjorts på och i motorn inför årsmodell 2021.

Vad är nytt? Varning: Nördfakta!

3,0 TDI motorn har nu smidda kolvar i stål. De gamla var gjutna i en hypereutektisk aluminiumlegering vilket skapade större värmeförluster än de nya. Vikten på kolvarna ska vara oförändrad eftersom det starkare materialet tillåter en tunnare profil. Utöver det är bränslespriderna och turboaggregatet båda nya. I turbons fall har den fått ett mindre kompressorhjul vilket ska göra att den mer startsnabb.

Laddluftkylaren är också ny och monterad inne i motorns "V", mellan cylinderbankarna vilket ger kortare insugsvägar. Monteringen är möjlig eftersom den till skillnad från gamla SQ5:s dito som satt i stötfångaren är vattenkyld. Den nya laddluftkylarens montering ovanpå motorn ska låta den nå en idealisk förbränningstemperatur snabbare på vintern.

Avgasreningen består likt resten av Audis större dieselmotorer nu av två NOx-reducerade katalysatorer monterade efter vara dra som använder "twin dosing" teknik. Enkelt uttryckt matas de med en dubbel dos AdBlue-vätska. Tanken för den vätskan är för övrigt på 24 liter.

Mildhybridsystemet på 48 volt jobbar av pressmeddelandet att döma på precis som tidigare med en uppgiven förbättring av bränsleförbrukningen på 0,7 liter/100 km som bäst. När motorn är avstängd – vilket den kan vara under färd likt andra mildhybrider – kan det lilla mildhybridbatteriet hålla igång alla bilens system i upp till 40 sekunder.

Precis som vanliga Q5 byggs Audi SQ5 i den fabrik som ligger i staden Puebla, Mexiko.

Nog med nördfakta – hur snabb är den?

Audi SQ5 klarar tack vare allt detta den nya Euro 6d ISC-FCM AP utsläppsstandarden "med råge", enligt tillverkaren. Effekten är trots den nya avgasreningen nästan helt oförändrad: 341 hk och 700 Nm. 0–100 km/h ska ta exakt lika länge som tidigare trots att bilen alltså tappat 6 hästkrafter – 5,1 sekund. Toppfart-spärren slår till vid 250 km/h.

Tiptronic-automatlådan har för övrigt 8 steg precis som innan och skickar kraften till alla fyra hjul via Audis senaste Quattro Ultra-system. En "sportdifferential" ska även finnas som tillval till bakaxeln. Av allt att döma är det en traditionell mekanisk diffbroms.

Den blandade förbrukningen ska enligt WLTP-körcykeln ligga på "ca 8,2 liter/100 km" och CO2-utsläppen på 215 gram/100 km.

Kommer till Sverige 2021

Vi kan vänta oss att se Audi SQ5 TDI i billhallarna någon gång under första kvartalet 2021, enligt tillverkaren. Grundpriset i Sverige ska landa på 687.500 kronor.

 
Audi SQ5 TDI är min typ av suv!
43
13
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.