Nissan dementerar uppgifter om Mitsubishi-försäljning

Nissan sitter "absolut inte" i förhandlingar om att sälja sin ägarandel i Mitsubishi Motors, säger operative chefen Ashwani Gupta.

Nissan dementerar uppgifter om Mitsubishi-försäljning

Mitsubishi har kallats för det "tredje hjulet" i en av världens största biltillverkarallianser, Renault-Nissan-Mitsubishi. Den japanska biltillverkaren ägs idag till 34 procent av Nissan som köpte in sig 2016 efter att en utsläppsfuskskandal fått Mitsubishis börsvärde att rasa.

Sedan dess har Mitsubishi haft det fortsatt kämpigt. Nyligen kom nyheten att tillverkaren på ska dra sig ur Europa helt och hållet. Man räknar även med förlust för andra året i rad, delvis på grund av verkningarna av coronapandemin.

Nissan sägs nu överväga en försäljning av sin andel i Mitsubishi enligt anonyma uppgifter till Bloomberg. Det skulle innebära en stor omstrukturering av alliansen vars kärna, Renault/Nissan-koncernen, redan håller på och genomgå en stor och kostsam omställning till elbils- och suvtillverkning.

Gripandet av koncernchefen Carlos Ghosn i Japan 2018 efter misstankar om skattefusk skakade koncernen. Dessutom flydde Ghosn i januari från sitt husarrest under spektakulära former och ska nu vara på fri fot i Libanon.

Ashwani Gupta är sedan 2019 operativ chef för både Nissan och Mitsubishi.

Uppgifterna om säljförhandlingarna dementerades dock under måndagen av Nissan och Mitsubishis operative chef Ashwani Gupta.

– Vi sitter inte i någon diskussion eller övervägande om att ändra kapitalstrukturen i våra partnerföretag. Vi går vidare med många projekt, säger Gupta till Reuters.

Börsen reagerade positivt på Bloombergs rapport samma dag om säljförhandlingarna enligt Reuters som noterade att Nissans aktie direkt efter steg med 5 procent. Samtidigt sjönk Mitsubishis aktie med 3 procent.

Jag tror att uppgifterna stämmer, Nissan gör sig snart av med Mitsubishi.
52
12
 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.