Var tionde bilist har olagligt dålig syn – krav på ny lag

650.000 bilister har så dålig syn att de inte skulle få ta körkort idag. En stor majoritet av befolkningen önskar att det ska bli lag på regelbunden synkontroll för körkortsinnehavare.

Var tionde bilist har olagligt dålig syn – krav på ny lag

Tio procent av förarna som kontrollerades i samband med kontrollbesiktningen hade en synskärpa som låg under dagens körkortskrav. "Synbesiktningen" genomförs varje år sedan 2008 och är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik. 

Det finns en övertro på den egna synförmågan. 97 procent av förarna tror sig ha en tillräckligt god syn.

– Vi vet att det kan vara svårt att själv upptäcka försämringen eftersom synen förändras gradvis med åldern. Bevisligen har vi cirka 650 000 bilister som inte borde finnas ute på vägarna med den synskärpa de har i dag. En lag som kräver syntest vid körkortsförnyelse skulle förhindra detta och därmed öka trafiksäkerheten i Sverige, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.

I dag finns det inga krav på att körkortsinnehavare ska kontrollera synem, trots att de flesta får försämrad syn i 40-årsåldern. I en undersökning som är gjord i samband med Synbesiktningen säger 91 procent att de vill att det ska bli lag på synkontroll i samband med att körkortet förnyas.

JA till lagkrav på syntest när körkortet förnyas!
30
11
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.