Bakläxa för Volvo och Tesla i kvalitetsundersökning – Japanska märken i topp

Senaste kvalitetsundersökningen från amerikanska Consumer Reports är ingen trevlig läsning för Volvo, Tesla eller Volkswagen.

Bakläxa för Volvo och Tesla i kvalitetsundersökning – Japanska märken i topp
Lågt betyg för Tesla Model Y i Consumer Reports senaste undersökning.

Den amerikanska konsumentjätten Consumer Reports har återigen rankat vilka bilmärken som är mest problemfria. Precis som vanligt briljerar de japanska bilmärkena när det kommer till driftsäkerhet.

Konsumentorganisationens skala löper från 0–100 där poängen är ett medelvärde av varje modells poäng. Den tillverkare som får högst poäng i denna undersökning är Mazda (83 poäng), följt av Toyota (74 poäng) och Lexus (71 poäng). Mazdas poäng dras upp väldigt mycket av att modellen MX-5 får den imponerande poängen 98 av 100 möjliga. Sämst betyg av Mazdas modeller får 3 med poängen 64.
Volvo placerar sig på 18:e plats med blygsamma 41 poäng. Men det ska dock sägas att Volvo har klättrat 6 placeringar sedan förra årets undersökning, mycket tack vare att S/V60 och XC40 nu får ett gott betyg på 71 respektive 66 poäng. Värre är det med S/V90 som endast får 17 poäng i undersökningen.

Tesla tappar två placeringar jämfört med förra året och lyckas endast slå Lincoln i problemfrihet. Det visar sig att det inte varit någon bra start för Tesla Model Y, som endast får det anmärkningsvärt låga betyget 5 poäng av 100. Det främsta klagomålen på Model Y handlar om karosspassningen och bilens lack. Enligt statistikföretaget Statista har man vid ett tillfälle funnit ett hårstrå i fasttorkat i lacken.

Inte heller Volkswagen lyckas speciellt bra och hamnar på 24:e plats i rankingen. Det är förvisso två pinnhål upp jämfört med förra året, men knappast imponerande.

Den totala rankingen hittar du här nedanför och hela Consumer Reports undersökning hittar du här.

 
Consumer Reports gör bra undersökningar.
65
13
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.