Romain Grosjean i otäck krasch under F1 GP i Bahrain – tackar kontroversiella cockpitskyddet för sin överlevnad

Endast några sekunder in i söndagens F1-tävling i Bahrain kraschade Romain Grosjean in i staketet i 221 km/h. Trots att hans bil klövs itu och direkt började brinna klarade sig fransmannen undan med endast lindriga skador. Nu tackar han från sjukhussängen cockpitskyddet halo för sin överlevnad.

Romain Grosjean i otäck krasch under F1 GP i Bahrain – tackar kontroversiella cockpitskyddet för sin överlevnad

Nästan direkt vid starten av söndagens Formel 1-tävlingen kolliderade Romain Grosjean med Daniil Kvyat så att hans bil kastades in i staketet i 221 km/h. Det enorma krockvåldet klöv hans bil i två delar och fransmannen blev fast i räcket i nästan en halv minut innan han själv kunde ta sig ur det brinnande infernot.

Grosjean fördes direkt efter till militärsjukhus med brännskador på händer och anklar, men mår efter omständigheterna bra. Han gick bara några timmar efter kraschen ut med en videohälsning från sjukhussängen på sin Instagramsida.

– Hej allihopa, jag vill bara säga att jag är okej, eller ganska okej i alla fall, säger han i videon.

LÄS MER: Joakim Dyredand: "Vi har bevittnat ett mirakel"

 

Grosjeans bil delades i två delar av krocken...

... och Grosjean fastnade i cockpiten som kilades fast i staketet.

Kritiserade själv skyddet

Grosjean tackar i hälsningen F1 för cockpitskyddet halo som enligt honom räddade livet på honom. Halo, som infördes 2018, kritiserades av flera förare, däribland Romain Grosjean själv.

– Tack för alla meddelanden. Jag var inte för halo när det kom för några år sedan, men tycker nu att det är en av de bästa grejerna som kommit till Formel 1. Utan den hade jag inte kunnat prata med er idag. Därför säger jag tack, säger han.
– Ett stort tack till all medicinsk personal på banan och sjukhuset. Tack för alla meddelanden. Förhoppningsvis kan jag skriva till er snart och berätta hur det går.

Han stannde på sjukhuset under natten för observation, uppgav Haas teamchef Günther Steiner till tyska Sky, och tog innan det emot flera besök. Bland annat tittade FIA:s president Jean Todt förbi, enligt ett foto som lagts ut på Twitter.

– Vi hade tur, i dag stod en skyddsängel vid banan. Jag besöker honom på sjukhuset i morgon och lyssnar på läkarna, men om han kan vill jag att han tävlar redan nästa vecka, sa Steiner under söndagkvällens presskonferens enligt Aftonbladet.

Ersättare till Romain Grosjean under F1-säsongens två avslutande tävlingar blir brasilianaren Pietro Fittipaldi. På söndag hålls mästerskapet återigen i Bahrain.

 

Romain Grosjean leds kort efter kraschen till en väntade ambulansbil.

 
Bra att FIA införde cockpitskyddet!
114
1
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.