Porsche lanserar satsning som ska rädda förbränningsmotorn

Porsche lanserar nu tillsammans med bland annat Siemens energy ett pilotprojekt för att bygga världens första fabrik för kommersiella "e-bränslen" i Chile. Produktionen ska vara igång i liten skala redan 2022.
Annons

Porsche har inga planer på att göra en elektrisk 911. Det beskedet gav vd Oliver Blume så sent som för en månad sen. Det finns liv kvar i förbränningsmotorn, enligt tillverkaren, trots hårdnande utsläppskrav och förslag som inom kort till och med kan göra den i princip olaglig att sälja, i alla fall i EU.

Lösningen är det Porsche och VW-koncernen kallar för e-bränslen: Olika syntetiska, koldioxidneutrala varianter av bensin och diesel som framställs från förnyelsebara resurser. Även Mazda och McLaren ska ha tittat närmare på bränsletypen som ska gå att använda i dagens förbränningsmotorer utan några som helst modifikationer. Porsches koncernkollegor Audi har utvecklat ”e-bensin” tillverkad från biomassa för några år sen. Det har dock varit tyst från Ingolstadt sedan 2018 om det projektet.

Mercedes har uttryckt sig skeptiskt till bränslena. Utvecklingschefen Markus Schäfer sågade dem i en intervju med Autocar i maj. Energiåtgången vid tillverkningen är stor och det är vettigare att satsa på elbilar enligt Schäfer. Dessutom lär inte bilbranschen gynnas i första hand om de skulle sättas i produktion.

– De första kunderna skulle förmodligen bli flygindustrin. Långt, långt senare kommer det till bilindustrin – jag ser det inte inom de närmaste tio åren, sa Markus Schäfer i intervjun.

Porsche har dock velat starta ett pilotprojekt för utvecklingen av bensin framställd från vätgas och infångad koldioxid ett tag nu. Tidigare i höst gick man ut med att man letade en partner att dela kostnaderna för projektet med och nu har man hittat flera.

Porsche lanserar satsning som ska rädda förbränningsmotorn

Siemens Energy har hoppat på projektet tillsammans med flera andra företag. Tillsammans med Porsche skan man nu bygga en fabrik kallad Haru Oni i södra Chile där förhållandena för vindkraft ska vara ideala – en nödvändighet för att vätgasproduktionen ska kunna vara klimatsmart.

Fabriken ska kombinera koldioxid uppsamlad från omgivningen med den egentillverkade vätgasen för att forma metanol syntetiskt. Det liknar processen som ska användas av det startupbolaget Prometheus Fuels i USA som BMW investerade i tidigare i år.

Förutom Siemens Energy investerar flera energi- och oljebolag i projektet: Kinesiska AME, Chilenska statligt ägda ENAP samt ENEL vars huvudägare är den italienska staten. Även den amerikanska oljejätten ExxonMobil är med på en hörna genom att licensera ut sin MTG-teknik (Methanol To Gasoline) som behövs för det sista steget av produktionsprocessen då metanolen konverteras till bensin.

Porsche uppger att man går in med en investering på 205 miljoner kronor i fabriken. Biltillverkaren blir dess huvudkund från starten och i den inledande fasen ska årsproduktionen ligga på 130.000 liter redan 2022. På sikt ska sedan produktionen rampas upp i två faser till: 55 miljoner liter till 2024 och 550 miljoner liter till 2026.

Enligt Porsche vill man i första hand använda bränslena till olika projekt innan det kommer produktionsbilarna till del. I första hand gäller det Porsche Motorsports tävlingsbilar samt företagets ”Experience Centers” världen över där man bland annat anordnar förarutbildningar.

Det kan vara en indikation på att literpriset initalt blir väldigt högt. Syftet med pilotprojektet i Chile ska dock vara att ”visa vad som är tekniskt möjligt”, säger Porsches utvecklingschef Michael Steiner till LA Times. Det betyder inte heller att man gör avkall på sin satsning på elbilar.

– Elektromobilitet är av högsta prioritet på Porsche. E-bränslen för bilar är ett värdefullt komplement till det – om de produceras i delar av världen där det finns ett överskott av hållbar energi. De är ytterligare ett element på vägen mot minskade koldioxidutsläpp, säger Porsches vd Oliver Blume i ett pressmeddelande.

– E-bränslen kan användas i förbränningsmotorer och laddhybrider och kan använda befintliga nätverk av bensinstationer. Genom att använda dem kan vi bidra ytterligare till att skydda klimatet.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen