Volvo går emot Volvo om motorförbud

Volvo Cars vd får mothugg från den tekniske direktören på Volvo Group för sitt stöd för ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2030.

Volvo går emot Volvo om motorförbud
Lastbils-Volvo går emot bil-Volvo i frågan om förbud mot försäljning av diesel- och bensinbilar.

Uttalandet från Volvos vd Håkan Samuelsson är egentligen inte så kontroversiellt. Många länder vill införa ett förbud mot försäljning av nya bilar som enbart drivs med bensin eller diesel från 2030, däribland Sverige, Tyskland och Storbritannien. 

I Storbritannien har det här väckt en del debatt eftersom premiärminister Boris Johnson först flyttade fram tidsgränsen från 2040 till 2035 och nyligen till 2030.

 

Samuelsson ger helt enkelt stöd åt dessa planer som delas av många länder och passar på att säga att Volvo kommer nå dit redan 2025.

I en intervju med brittiska Financial Times säger Samuelsson att han tycker det är effektivare att sänka utsläppen genom den här typen av lagstiftning än med ekonomiska styrmedel som förändrade skatter och subventionerade miljöbilar.

Volvo Group utvecklar elektriska lastbilar, men deras tekniske direktör tror att det kan behövas dieseldrivna lastbilar efter 2030 för en del ändamål.

Lars Stenqvist som är teknisk direktör för lastbilstillverkaren Volvo Group håller inte med. I en intervju med Ny Teknik säger Stenqvist det kan bli problem om man genom ett totalförbud mot försäljning av diesel- och bensinbilar 2030:

– Vi är helt övertygande om att biobränslen inte kommer att räcka till. Merparten av fordonen kommer att bli elektriska. Men vi är övertygade om att förbränningsmotorn kommer att spela en roll i nischapplikationer.

Lars Stenqvist menar, till skillnad mot Håkan Samuelsson, att ekonomiska incitament kan vara tillräckligt effektiva.

– Jag tror att det är olyckligt om politiker lagstiftar om att den ena tekniken ska bort eller fram. Jag tror mer på att jobba med incitament för att snabba på omställningen. Man bör vara vaksam mot att förbjuda förbränningsmotorn.

Regeringen har tillsatt en utredning om förbud mot försäljning av bensin- och dieselbilar som kommer med ett svar under våren. Därefter kan regeringen gå vidare med från i Sverige och i EU.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) säger till Ny Teknik att utbyggnaden av infrastrukturen påverkar omställningen av fordonsflottan.

– Politiken ska inte peka på exakta tekniker, men ska även kunna möjliggöra omställningen. Det hänger bland annat ihop med laddinfrastrukturen. Vi är snart uppe i 30.000 laddpunkter. Politiken måste lägga ut förutsättningarna för teknikomställningen, säger Isabella Lövin.

Det är 9 år kvar – jag tror att det funkar med förbud.
98
267
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.