Android Auto kommer äntligen till Sverige

Inom några månader kommer Google att släppa Android Auto i Sverige som konkurrent till Apple Carplay. Bland nyheterna finns en app för att hitta laddplatser.

Android Auto kommer äntligen till Sverige

Trots att Android Auto lanserades 2015 har det ännu inte kommit ut på den svenska marknaden. Det har dock gått att använda Android Auto i Sverige med lite tekniska omvägar. 

Android Auto skulle ha lanserats i Sverige i förra veckan, men lanseringen har blivit försenad och "släpps inom ett par månader i Sverige", uppger Google.

Idén till Android Auto kom redan 2005 när Google Earth lanserades. Tanken var först att skapa anpassade versioner för olika bilar, men lösningen blev för krånglig och dyr. Istället satsade Google på en lösning där appen körs på mobiltelefonen eller surfplattan med visning på bilens infotainmentskärm.

Den kommande utbyggnaden av Android Auto gäller inte bara Sverige utan 36 länder, däribland alla nordiska länder och Baltikum.

Att det tagit mer än fem år för att få Android Auto till Norden förklarar Google med att det är många anpassningar som ska göras för att allt ska fungera fullt ut. Det handlar bland annat om att lägga till intressepunkter som bensinmackar och parkeringsplatser, men det största jobbet rör språkfunktionen. Tanken är att Android Auto och alla kompatibla appar ska kunna styras med rösten fullt ut.

Android Auto fungerar i dag i nästan 100 miljoner olika bilar. Utöver att göra Android Auto tillgängligt i fler länder jobbar även Google på att utveckla fler funktionen.

Under en videokonferens med Google-utvecklare i Kalifornien får vi reda på att de jobbar på att kunna utnyttja pekplattorna som finns i många nya bilar och kunna utnyttja de allt bredare infotainmentskärmarna.

Utvecklingsteamet jobbar också med att utöka funktionerna vid trådlös anslutning till bilen, ge stöd för gruppmeddelanden och hitta en smart lösning för att bläddra i ljudböcker.

Under nästa år kommer en ny app för att hitta laddplatser. Det ska även komma en app för Microsoft Teams.

Här kan du se vilka appar som finns i dag.

Volvo använder Googles infotainmentsystem Android Automotive i elbilden XC40 P8 Recharge AWD.

Samma grupp som utvecklar Android Auto utvecklar också Android Automotive som är ett infotainmentsystem för bilar som bland annat inkluderar Android Auto-funktionerna. Den första bilen med Android Automotive var Polestar 2. Volvo har också valt att satsa på Android Automotive.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.