Janne ”Flash” – se hit! Här är bilen du ska ha!

Krönikör Janne "Flash" letar ny bil – testredaktör John Eriksson har svaret.
Annons

Nedan följer testredaktör John Erikssons bilrekomendation till vår krönikör Janne ”Flash” Nilsson, som söker ny bil.

”Tjena Janne,

Får jag kalla dig det? Jag läste din krönika om att du behöver hjälp med att välja ny bil och tänkte att jag får rycka ut med assistans. Du har en del önskemål men vet tydligen ändå inte vad du vill ha. Jag har ett förslag som uppfyller dina krav, en bil som vi alldeles nyss har testat.

Men först en kommentar om att du inte vill gå över till elbil på grund av att du ofta kör långa sträckor. Har du verkligen testat om det skulle funka för dig? Det är inte så att det bara är fördomarna som pratar? Visst är det så att man behöver planera sina långresor noggrannare med en elbil, även om tekniken ofta kan göra det åt dig.

Med en Tesla som har fördelen av sitt eget laddnätverk tror jag faktiskt att du skulle kunna klara körningen med elbil. De går långt, laddar snabbt och milen blir billigare än med en konventionell förbränningsbil. När jag själv körde till Åre med en Tesla Model 3 (se ams nummer 13/2019) var det knappt någon skillnad mot att åka vanlig bil. Den räknade ut var och hur länge vi behövde stanna för att ladda och passagerarna behövde pausa oftare än bilen.

Nu till vilken vagn jag tycker att du ska överväga. Vi börjar med drivmedel, där du verkar vela. Eftersom du säger att du ofta kör långa sträckor är diesel ett naturligt val för att hålla nere förbrukning och soppakostnader. Du tycker att en elbil inte skulle funka för dig med dagens teknik och infrastruktur. Men låt mig då föreslå att du kör på fegisvarianten för alla som inte vill eller vågar ta klivet: En laddhybrid. 

När det gäller biltyp kan jag se att du är väldigt förtjust i suvar. Visst, det kan jag förstå, man sitter högt med bra utsikt över trafiken och de är ofta mysiga. Jag själv hade dock föredragit en vanlig sedan eller kombi för att få ännu bättre komfort.

LÄS MER: Flash: Bilar köper man inte, de får man!

Du skriver också att du vill ha en tyst, bekväm och säker bil. Jag blundar med ena ögat för din önskan om en så billig bil som möjligt, för du säger trots allt att ekonomi inte är jätteviktigt och att du vet ju att det kostar att bli nöjd i livet. Nu har vi ringat in ganska noga vad du ska ha. 

Tillåt mig att presentera det som skulle kunna vara din nästa bil: Mercedes GLE 350 de 4Matic.

Varför tycker jag att den passar dina önskemål? Jo, det är en suv som man åker väldigt tyst och bekvämt i, speciellt om man väljer till den fina luftfjädringen. Bilen har alla tänkbara säkerhetssystem. Drivlinan är en laddhybridvariant med dieselmotor och bilen är fyrhjulsdriven oavsett om man kör på el eller diesel, varför köregenskaperna är konsekvent förutsägbara. Det gillar säkert en gammal racerförare som du. Räckvidd är inget problem och du kan köra snålt på långa resor. Sedan känns det säkert bra att slippa megadyr malusskatt som det skulle ha blivit på någon liknande konventionell bil.

Dessutom vill jag slå ett slag för Mercan för att du då får möjligheten att smaka på livet som elbilist. GLE 350 de har nämligen en stark elmotor (440 Nm i vrid) och ett stort batteri som gör att du kan köra långt på el, enligt fabriken mer än 80 kilometer – vilket vi har bekräftat i test.

Vad tror du, kan det vara något för dig?

Om du har blivit nyfiken kan du läsa mer om Mercan i ams nummer 1/2021 där vi testar den mot två konkurrenter. Hoppas att jag har hjälpt dig en bit på vägen mot din nästa bil.

Vänliga hälsningar,

John Eriksson, Testredaktör”

Annons
Annons
Rulla till toppen