Tesla pausar produktionen av Model S och X

Tesla kommer stänga produktionslinorna för sina två äldsta och dyraste modeller i 18 dagar. Anledningen lär vara låg efterfrågan.

Tesla pausar produktionen av Model S och X

Tesla kommer att stoppa produktionslinorna för Model S och Model X under 18 dagar med start på julafton, uppger CNBC som tagit del av ett internt mejl till de fabriksanställda. Produktionsstoppet gäller inte de mer populära Model 3 och Model Y som fortsätter tillverkas som vanligt under mellandagarna.

De anställda som arbetar på modellernas produktionslinor har erbjudits en veckas lön för att täcka den första veckan av nedstängningen, plus resterande semesterdagar. De ombeds också att ta fem oplanerade och obetalada dagar ledigt – eller frivilligt arbetandes vid andra stationer i fabriken.

I ett separat mejl ska vd:n Elon Musk ha notera att företaget har "turen att ha det högklassiga problemet att efterfrågan är en bra bit högre än produktionen detta kvartal" och bett de anställda att öka produktionen så mycket som möjligt till årsskiftet.

Det gäller dock inte de dyrare modellerna S och X. Under sitt tredjekvartal levererade Tesla 139.300 bilar. Utav dessa var endast 15.200 Model S och Model X.

Det spekuleras just nu vilt på nätet om andra anledningar till tillverkingsstoppet än låg efterfrågan, i synnerhet att modelluppdateringar skulle vara på gång. I februari fick dock Model S en uppdatering som ökade räckvidden utan att något längre produktionsstopp rapporterades. Det utesluter däremot inte att det nu rör sig om ett mer omfattande facelift.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.