Segways busfordon – med visst klimatsamvete

Segway förknippas med tvåhjuliga elscootrar, som får turister att se smådumma ut i allehanda huvudstäder. Men nu breddas produktportföljen med två nyttfordon och ett riktigt busfrö.

Segways busfordon – med visst klimatsamvete

Tidigare amerikanska Segway ägs sedan en tid tillbaka av kinesiska Ninebo Inc. Märkets självbalanserande tvåhjulingar kan fortfarande ses på turiststråk i huvudstäder, eller som förflyttningsredskap för väktare. 

Nu är produktionen istället fokuserad på nyttofordon, en ATV (All-terrain Vehicle), en UTV (Utility Vehicle) och så en SSV (Side-by-side Vehicle).

Trion kommer till Sverige via Dealy Sweden AB och vi tycker givetvis att SSV Villain ser extra spännande ut.

– Arbetsfordonen kommer att registreras som T3B, traktorfordon, men Villain har vi bestämt oss för att registrera för B-körkort, vilket således inte begränsar toppfarten till 60 km/h, berättar vd Lars Harlin.

Villain kommer med två olika motoralternativ. Endera av en ERHP-drivlina (Extended Range Hybrid Powertrain) med en tvåcylindrig vattenkyld fyrtakts radmotor på 1.000 kubik och en PMSM Permanent synkronmagnet elmotor som tillsammans ger maximala 181 hk och 250 Nm. SSV Villain kan även fås med den tvåcylindriga bensinmotorn på 1.000 kubik som då ger 107 hk och 98 Nm.

 

 

Elektrifieringen ger också möjlighet till ren elkörning, men inga längre sträckor. Tillverkaren uppger att Villain går cirka 40 km på el, i 30 km/h på plant underlag, alltså inga WLTP-siffror här.

– Prisbilden är inte helt klar, men vi hoppas att landa kring 200.000 – 250.000 kronor för Villain i dess mest extrema utförande. Vi lämnar även tre år fordonsgaranti på Segway, meddelar Lars Harlin.

Bor du i norra Sverige kan det bli en rolig senvinter. De först fordonen till kund beräknas kunna levereras i april/maj. En pressvisning planeras till slutet på mars, så vi har säkert anledning att återkomma till denna maskin.

 
Ser ju riktigt grym ut!
29
5
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.