Toyota RAV4 och Suzuki Across – lika som bär

Säg hej till Suzuki Across och Suzuki Swace. Likheterna med Toyota RAV4 och Toyota Corolla är inte bara slående. Det här är "badge engineering" på högsta nivå.

Toyota RAV4 och Suzuki Across – lika som bär
Toyota Corolla? Nix, det är en Suzuki Swace.

Hur blev det så här, kan man tänka. Svaret är enkelt. Redan den 12 oktober 2016 började Suzuki och Toyota överväga någon form av partnerskap. Den 20 mars 2019 tog man beslut om att titta på en gemensam produktutveckling samt produktionssamarbete och ömsesidigt utbyte av produkter.

Detta för att sammanföra Toyotas styrka när det gäller elektrifiering med Suzukis styrka när det gäller småbilsproduktion. Suzuki har nämligen en särställning när det gäller kunskapen i att få småbilar lönsamma.

Det kan också vara så att Toyota är intresserade av en fot in på den indiska bilmarknaden, där Suzuki håller över 50 procents marknadsandel.

Partnerskapet har inneburit aktieköp företagen emellan. Toyota har köpt 24 miljoner aktier för cirka 910 miljoner dollar (4,94 procent av aktierna i Suzuki) samtidigt som Suzuki har köpt  aktier i Toyota för cirka 450 miljoner dollar (motsvarande 0,2 procent av aktierna i Toyota). 

Suzuki har som många andra biltillverkare ett behov av att sänka sitt CO2-snitt. Att Jimny har en tämligen gammal och törstig motor hjälper knappast för stunden.

Så då lanserar man två elektrifierade bilar! Suzuki Across är alltså RAV4 Plug-In Hybrid och Swace är Corolla Hybrid. Modellerna kommer till Sverige i mars/april i år, men i tämligen begränsad upplaga. För Across rör det sig om 100–200 bilar medan tilldelningen på Swace kan bli något större.

Priserna är inte klara, men lär hamna något under Toyotas för att kompensera det lite svagare varumärket. Men inte jättelågt, för att stöta sig med Toyota.

Vad skulle du välja: Across eller RAV4?

 
Gasa: RAV4 Bromsa: Across.
61
115
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.