Ny undersökning: Så nöjda är de som väljer att privatleasa

Ny undersökning: Så nöjda är de som väljer att privatleasa
Volkswagen ID.3 och Volkswagen Golf är två vanliga privatleasingbilar.

De senaste åren har privatleasing ökat markant och står idag för nära hälften av all privat nybilsförsäljning i Sverige. Det är inte speciellt svårt att förstå varför. I regel behövs ingen kontantinsats och tröskeln för att köra en helt ny bil är därför låg. Tanken på att ha hela bilägandet samlat på en faktura är också något som tilltalar många.

En ny SIFO-undersökning gjord på uppdrag av SBM Försäkring visar att det inte bara tilltalar många, utan att den absoluta majoriteten är belåtna med sin privatleasing – hela 92 procent är nöjda eller mycket nöjda.

– Det är uppenbart att privatleasing är här för att stanna. De som leasar är extremt nöjda och alla säger i princip att det kommer välja leasing igen nästa gång de köper ny bil. Däremot är oron kring avtalsvillkoren forfarande mycket stor, särskilt hos de som väljer bort leasing, men även hos de som faktiskt leasar idag, säger Johan Fahrbring på SBM Försäkring. 

LÄS MER: Privatleasing: Klipp och fällor!

Samtidigt är det så att 75 procent av de tillfrågade i undersökningen, som inte privatleasar idag, säger att det är ganska eller mycket osannolikt att de kommer att privatleasa nästa gång de byter bil.

Den största farhågan bland de tillfrågade ligger i de potentiella extra kostnaderna som kan dyka upp vid återlämnandet av bilen. I privatleasingavtal står det ofta att den som leasar bilen kan få betala extra för "onormalt slitage". En luddig formulering som gör många osäkra på vad slutnotan egentligen kommer att hamna på.

Andra kostnader som kan glömmas bort i ivern att skaffa ny bil är försäkring och fordonsskatt. Försäkringen kan i vissa fall bakas in i månadskostnaden hos leasinggivaren, medan fordonsskatten tillkommer utöver den fasta månadskostnaden.

Klart är att privatleasing är en typ av bilägande som passar många, vilket också den höga andelen nöjda bilägare vittnar om. Men det kan vara en djungel och det är mycket man ska ta hänsyn till. Hur länge ska jag leasa bilen? Hur många mil behöver jag? Och kanske framför allt – vilken bil ska jag välja?

För att hjälpa dig välja rätt har vi upprättat en privatleasingguide. Den hittar du här!

 
Jag är mycket nöjd med min privatleasing.
41
25
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.