Äntligen en självkörande bil med rätt prioriteringar

Denna Toyota Supra kan drifta utan förare.
Annons

Många förutspår att självkörande bilar är framtiden. Att ägandet av en bil kommer att försvinna och ersättas av självkörande bilar som hämtar upp dig där du där och skjutsar dig dit du ska. Får vissa låter detta som himlen – för andra som en mardröm. 

För oss som gärna kör bil själva är detta med självkörande bilar en något dystopisk tanke – men Toyota kanske har lösningen?

Toyotas Research Institue har tillsammans med teknikstudenter från Stanford University utvecklat ett självkörande system som kan utföra avancerad körning utan mänsklig hjälp. Något som kan vara livsavgörande i framtiden för att exempelvis undvika en olycka. 

– Sedan 2008 har våra laboratorium tagit inspiration från racerförare när vi designar algoritmer som gör att bilarna klarar av många av de farliga situationer som kan uppstå i trafiken. Genom den denna forskning har vi möjligheten att hitta lösningar som kan rädda liv i trafiken, säger Professor Chris Gerdes på Stanford University. 

Ytterligare en uppsida med den tekniken är att man med lite god vilja kan få bilen att bete sig som man vill – att köra på sladd, till exempel. Se videon nedan!

Annons
Annons
Rulla till toppen