Världens största dieselmotorfabrik ställer om – börjar bygga elmotorer

Motorfabriken i franska Tremery ska sluta tillverka dieselmotorer.

Världens största dieselmotorfabrik ställer om – börjar bygga elmotorer
Att se en dieselmotor på bandet i Tremery är snart ett minne blott.

Snart är det slut på tillverkningen av dieselmotorer i det som brukar kallas för världens största dieselmotorfabrik i franska Tremery.Den nya storkoncernen Stellantis, som bildades genom en sammanslagning av PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel) och FCA (Fiat, Chrysler), och som äger Tremeryfabriken har för avsikt att successivt skruva upp produktionen av elmotorer, rapporterar Reuters.

Det är nämligen så att man redan tillverkar elmotorer i Tremery, men i en hyfsat liten skala i relation till vad man siktar på. Förra året tillverkades 90.000 elmotorer i Tremery. Under 2021 väntas den siffran stiga till 180.000 för att år 2025 nå en tillverkningstakt på 900.000 elmotorer per år.

Dieselmotorn har tappat slagkraft inom bilindustrin efter glansdagarna för sisådär ett decennium sedan. I Sverige har försäljningen av dieselbilar dalat kraftigt bara de senaste åren. 2019 registrerades 119.273 dieselbilar i Sverige och förra året var den siffran nere på 64.300 – nästan en halvering på bara ett år.

När Tremeryfabriken ställer om till att bygga elmotorer finns det risk att många jobb försvinner, eftersom det inte krävs lika många delar för att sätta ihop en elmotor.

Enligt Reuters hänger cirka 3.000 jobb löst. Stellantis menar att man ska göra allt man kan för att skydda jobben, men vi vet också att Stellantis vd Carlos Tavares är känd för att lämna silkesvantarna hemma när han går till jobbet.

Hoppas arbetarna får behålla sina jobb.
148
16
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.