Alla Ford-bilar ska fyllas med Google-teknik

Ford tar hjälp av Google för att ge sina bilar uppkopplade tjänster. Och samarbetar med andra biltillverkare om riskvarningar.
Annons

Ford tycks resonera som Volvo: ”Vi kan aldrig bli bättre än Google på molntjänster, artificiell intelligens och maskininlärning – så bäst att samarbete med Google”. Men det samarbetet sträcker sig längre än så.

Från och med 2023 kommer miljontals Ford- och Lincoln-fordon ha operativsystemet Android i sitt infotainmentsystem som kör Googles appar och tjänster.

För att driva på innovationstakten skapar Ford och Google en ny samarbetsgrupp kallad Team Upshift som ska utveckla olika tjänster och funktioner, till exempel att skapa erbjudande till kunderna som skräddarsys utifrån insamlad data.

– Google och Ford bildar tillsammans ett innovationskraftverk som verkligen kan leverera en överlägsen upplevelse för våra kunder och modernisera vår verksamhet, säger Jim Farley, vd för Ford.

Google Clouds insamlade data och avancerade teknik kring artificiell intelligens och maskininlärning ska hjälpa Ford att skynda den digitala omställningen. Tanken är modernisera produktutvecklingen och produktionen samt utveckla tekniken i uppkopplade fordon.

Några av de Google appar som kommer att finnas i kommande Fordar är Google Maps, Google Assistant och Google Play. Genom att använda Android som operativsystem kommer det även att gå att använda vissa appar från tredjepartsutvecklare.

Alla Ford-bilar ska fyllas med Google-teknik

Kommunicerar med andra bilar

Ford deltar också i ett EU-projekt tillsammans med BMW, Volvo, Mercedes-Benz, TomTom med flera om att dela data om faror i trafiken till omgivande fordon. Det kan till exempel gälla köer eller har väglag. Det är partnerskapet Data For Road Safety som leder projektet med stöd av EU-kommissionen. 

Anonymiserad data från fordonet, såsom användning av dimljus, autobroms eller krockkudde-aktivering, analyseras av bilen för att varna andra fordon för potentiella faror och hinder.

Datan om risker skickas via Fords server till andra SRTI-uppkopplade fordon. Det går också att skicka akuta varningar till fordon i närheten med vanlig mobilkommunikation. 

Förutom att varna andra förare kan informationen användas för att förvarna räddningstjänster så att deras utryckningstrider kortas.

Annons
Annons
Rulla till toppen