Körde med falska regskyltar – frias i hovrätten

En man som fällts av tingsrätten för att ha kört med falska regskyltar frias nu av Göta hovrätt, trots att rätten slår fast att skyltarna är falska.

Körde med falska regskyltar – frias i hovrätten

Det var i oktober 2019 som polisen stoppade en man i Karlskoga för att ha kört med felaktiga registreringsskyltar på sin bil, rapporterar KT-kuriren.

Artikeln har uppdaterats sedan Transportstyrelsen kommit med en respons.

Mannen erkände att skyltarna inte kom från Transportstyrelsen. Skyltarna hade han köpt på nätet för att de var snyggare än de som Transportstyrelsen tillverkar.

Poliserna rapporterade mannen för märkesförfalskning, ett brott som kan leda till (i ringa fall) böter eller fängelse i högst sex månader. Mannen nekade till brottet eftersom registreringsskyltarna återger rätt registreringsnummer.

Fälld i tingsrätten

Örebro tingsrätt konstaterade att mannen med uppsåt hade monterat falska registreringsskyltar. Tingsrätten ansåg att det fanns en förväxlingsrisk och dömde honom till 10.000 kronor i dagsböter för ringa märkesförfalskning. Mannen överklagade till Göta Hovrätten som nu friat honom.

Hovrätten skriver i domen att skyltarna återgett bilens korrekta registreringsnummer vilket gör att det inte finns någon risk för förväxling och därför kan mannen inte dömas för märkesförfalskning.

Transportstyrelsen: inte tillåtet

Domen betyder dock inte att det är fritt fram för de som vill använda andra registreringsskyltar än de som utfärdas av Transportstyrelsen. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande publicerat på sin hemsida fredag den 5 februari.

– Det är viktigt att förtydliga att hovrätten endast prövat om det innebar straffbar märkesförfalskning enligt brottsbalken att byta ut registreringsskyltarna mot andra egenhändigt skaffade registreringsskyltar med samma registreringsnummer. Och där gör man bedömningen att så inte var fallet, säger Christofer Kärrdahl, strateg vid Transportstyrelsen i pressmeddelandet.

Det bryter alltså ändå mot lagen, specifikt förordningen om fordons registrering och användning. Mannen åtalades dock aldrig för det och därför prövades det inte av rätten.

– Det är dock fortfarande inte tillåtet att använda andra registreringsskyltar än de som Transportstyrelsen tillhandahåller. Men den frågan var inte uppe till bedömning i det aktuella målet, fortsätter Christofer Kärrdahl.

Tack till Fredrik Hesse för det ursprungliga nyhetstipset!

Jag håller med Hovrättens dom.
925
156
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.