Nissan Qashqai drivs med elmotor – laddas med bensin

Tredje generationens Nissan Qashqai drivs med en elmotor vars batteri laddas av en bensinmotor. Det är inte så knäppt som det låter.

Nissan Qashqai drivs med elmotor – laddas med bensin

När Nissan nu lanserar sin tredje generation av Qashqai är den största nyheten att bilen får eldrift där energin kommer från bensin. Nissan Qashqai e-Power ska inte ses som ett alternativ till en elbil, utan är tänkt att vara en smartare hybridlösning. 

En förbränningsmotor är som mest effektiv om den kan köras på samma varvtal hela tiden. Det kräver att framdrivningen sker med elmotorer och att energin från bensinmotorn mellanlagras i ett batteri.

Nissan Qashqai e-Power har en 1,5-liters bensinmotor på 157 hk som laddar batteriet och en elmotor på 190 hk som driver bilen. 

Det ger samma körupplevelse som en helt elektrisk bil med fullt vridmoment direkt och möjlighet att reglera farten med bara gaspedalen. När gaspedalen släpps upp bromsas bilen av att kraften från hjulen går till batteriet.

Nya Nissan Qashqai säljs också i en billigare version med en 1,3-liters mildhybrid på 140 eller 158 hk. Den senare går att få med fyrhjulsdrift och automatlåda. e-Power har ingen växellåda alls eftersom drivningen är elektrisk.

Nissan har försökt ge nya Qashqai en mer modernare och mer maskulin look. Komfort har prioriterats och lastutrymmet har förbättrats med 100 liter. Vikten har reducerats genom att delar av karossen gjorts i aluminium.

Lastutrymmet har växt med 100 liter och dörrfickorna rymmer 1,5-litersflaskor.

Nya Qashqai har fått mer avancerade självkörande funktioner än föregående generation. Bland annat kan farthållaren styras av vägmärkesidentifiering och det finns autobroms som reagerar för fotgängare.

Infotainmentsystemet har naturligtvis uppdaterats och det finns 15-watts trådlös telefonladdning.

Nya Nissan Qashqai börjar levereras i sommar. Vi har ännu inga prisuppgifter.

Smart hybridlösning!
88
19
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.