Spionerade på Volvo Cars och Scania för Ryssland - greps av Säpo

En 47-årig göteborgare har åtalats vid Göteborgs tingsrätt för spioneri mot Scania och Volvo Cars.

Spionerade på Volvo Cars och Scania för Ryssland - greps av Säpo

Den misstänkte spionen greps av Säpo i februari 2019 under ett möte med en rysk underrättelseofficer på en restaurang i centrala Stockholm. Den ryske officeren arbetade under diplomatisk täckmantel. 

Den gripen mannen hade 27.800 kronor på sig då han greps. Den ryske underrättelseofficeraren släpptes av Säpo efter att han identifierat sig som diplomat.

Säkerhetspolisens spanare har bevittnat flera möten mellan underrättelseofficeraren och den åtalade mannen. Det första dokumenterade mötet ägde rum utanför Stora teatern i Göteborg den 27 juli 2017. Mannen erkänner att han mottog 10.500 kronor i ett kuvert vid det tillfället och säger att de träffats varannan månad och att han fått mellan tio och trettio tusen varje gång.

 

Den gripne mannen jobbade som konsult åt Scania när han greps av Säpo.Då hade han 27.800 kronor i kontanter på sig.

47-åringen har arbetat som konsult inom Volvo Cars i Göteborg och Scania CV i Södertälje. Han har enligt åtalet "anskaffat, framställt, befordrat, lämnat eller röjt uppgifter" från företagen till den ryska civila underrättelsetjänsten SVR, en efterföljare till Sovjetiska KGB.

– Jag påstår att han gått främmande makt till handa genom att mot betalning överlämnat material som tillhör dessa företag, säger åklagare Mats Ljungqvist till SVT.

Enligt Dagens Nyheter har mannen lämnat ut uppgifter om olika tillverkningssätt, uppgifter om konstruktion av fordon samt källkod för mjukvara. Mannen ska även ha haft en papperslapp med instruktioner om hur uppgifterna kan kopieras utan att lämna spår. 

Den ryske underrättelseofficeraren är enligt nyhetsbyrån AP Jevgenij Umerenko som anses vara expert på industrispionage. Vid gripandet arbetade han på den ryska ambassaden i Stockholm. Han lämnade landet knappt tre veckor senare.

Den 47-årige göteborgaren riskerar sex års fängelse. Han förnekar brott uppger advokaten Taavi Tuula.

Enligt Säkerhetspolisen är detta inte en unik händelse.

– Angreppen mot Sverige från andra länder har breddats och fördjupats de senaste åren. De riktas inte minst mot vårt ekonomiska välstånd och våra grundläggande fri- och rättigheter. Bara under det senaste året har Säkerhetspolisen utrett såväl mordförsök som olovlig underrättelseverksamhet och även spionage, säger Daniel Stenling chef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.