Mercedes vd: Förbränningsmotorer ger klirr i kassan

Mercedes vd Ola Källenius vill vänta med att fasa ut bensin- och dieselmotorer eftersom de drar in stora pengar.

Mercedes vd: Förbränningsmotorer ger klirr i kassan

I en intervju med Financial Times berättar Mercedes vd Ola Källenius att de tjänar stora pengar på förbränningsmotorer.

– Vår affär kring förbränningsmotorer är extremt robust och producerar kassaflöden som vi investerar i framtiden, säger han i intervjun.

Flera konkurrenter har lovat att sluta med förbränningsmotorer till 2030, men Ola Källenius vill inte göra något sådant löfte.

– Jag tycker det är för tidigt att definitivt säga hur marknaden att kommer se ut 2030. Men det är vårt jobb att sätta oss i en position att rikta oss åt den marknaden, säger han.

Istället har Mercedes som mål att ha en "koldioxidneutral" bilflotta om 18 år. Det innebär att Mercedes då ska kompensera fullt ut för de för de utsläpp som uppstår.

Samtidigt pågår Mercedes elektrifiering, men det går trögt. Den första elbilen EQC har sålt sämre än förväntat och lanseringen i USA har tillfälligt ställts in. Tidigare i år lanserades en mindre elbil, EQA, som fått kritik för att den inte använder en renodlad elbilsplattform. En sådan finns för S- och E-klass, men inte för de billigare serierna.

Senare i år kommer Mercedes att lansera en helt elektrisk S-klass och två andra elbilar. 

Ola Källenius räknar med att Mercedes elbilar och långa rad av laddhybrider ska göra att de klarar av EU:s utsläppsmål 2021.

Mercedes borde också skota förbränningsmotorerna 2030.
63
133
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.