Test visar: Populär laddhybrid usel ur miljöperspektiv

Stor skillnad mellan olika modeller!
Annons

Att laddhybrider är en tillfällig övergångsfas mellan helt olika sätt att driva bilar är de flesta ense om. Men om det finns någon miljövinst med laddhybrider råder det delade meningar om.

En sak är dock säker: att det är stor skillnad mellan olika laddhybrider. Det visar en miljöundersökning som är gjord av Green NCAP, en systerorganisation till Euro NCAP som testar bilars säkerhet.

Green NCAP har under en tid testat olika nya bilar ur hållbarhetsperspektiv. Nu redovisar de för första gången sina resultat. För vissa bilar är resultaten nedslående.

– Konsumenter kan tro att de genom att köpa en bil som är laddbar, och som håller den laddad hela tiden, gör sitt för miljön. Men de här resultaten visar att så inte alltid är fallet, säger Niels Jacobsen, ordförande för Euro NCAP i ett pressmeddelande.

Precis som Euro NCAP sätter Green NCAP betyg där fem stjärnor är högst. Bäst är Toyota Prius laddhybrid som får fyra stjärnor. Sämst är Mitsubishi Outlander PHEV som länge varit en av de mest populära laddhybriderna på marknaden.

Test visar: Populär laddhybrid usel ur miljöperspektiv

– Outlandern visar att stora tunga fordon med begränsad räckvidd på el sannolikt inte ger någon fördel jämfört med en konventionell bil. Å andra sidan har Toyota gjort ett strålande jobb med Prius, som om den används rätt erbjuder ren och effektiv transport.

Test visar: Populär laddhybrid usel ur miljöperspektiv

I sina labbtester kör Green NCAP enligt körcykeln WLTC, men i fjorton graders temperatur istället för 23 grader för att ge verklighetsanpassad utmaning. Green NCAP aktiverar även luftkonditioneringen och strålkastare.

Bilarna körs även på riktig väg inom ett brett spektrum av temperaturer och höjder. Laddhybriderna körs både så att de prioriterar eldrift och motsatsen.

Hittills har Green NCAP publicerat tre tester av laddhybrider, utöver Toyota Prius och Mitsubishi Outlander PHEV har även Kia Niro laddhybrid testats som fick 3,5 stjärnor. Det är samma miljöbetyg som VW Golf med 1,5-liters bensinmotor och Skoda Octavia kombi diesel.

– Framtiden ser ut att tillhöra elektriska bilar i någon form, men för tillfället är det inte lätt för kunder. Green NCAP finns till för att hjälpa dem göra välgrundade beslut så att vi alla kan bidra till en renare och mer hållbar framtid, säger Niels Jacobsen.

Test visar: Populär laddhybrid usel ur miljöperspektiv
Annons
Annons
Rulla till toppen