Knarkkungens Porsche 911 IROC RSR till salu

Endast 15 stycken Porsche 911 RSR byggdes för att tävla i den första säsongen av racingserien International Race of Champions 1974. Nu är en av dem till salu och ägarhistoriken är minst sagt färgstark.
Annons

En mycket speciell Porsche 911 är nu ute till salu. Det rör sig om en 1974 Porsche 911 Carrera Rennsport Rennwagen (RSR) 3,0 som specialbyggdes för att tävla i den första säsongen av den amerikanska all star-racingserien International Race of Champions (IROC).

Vid den inledande tävlingen på Riverside International Raceway i Kalifornien kördes den av den brasilianske F1-världsmästaren Emerson Fittipaldi som kvalade in på pole position. Något som tyvärr ersattes med 11:e plats efter att Fittipaldi kommit sent till tävlingens förarmöte.

Efter start klättrade Fittipaldi däremot snabbt genom fältet innan ett bränsleläckage tvingade honom att bryta. Desto bättre gick det i den andra deltävlingen som hölls redan veckan därpå:

Spoiler-varning: det blev en tredjeplats för Fittipaldi och hans Porsche 911 RSR 3,0. Efter en till tredjeplats i den tredje tävlingen utav fyra räckte det för en sjundeplats sammanlagt.

De följande året ersattes de 15 Porscharna (12 för tävlan, tre i reserv) av Chevrolet Camaros och Fittipaldis bil såldes vidare. Bland ägarna under denna tid fanns motorsportmagnaten Roger Penske och racingföraren John Tunstall.

Knarkkungens Porsche 911 IROC RSR till salu

Dess sista race på amerikansk mark blev Daytona 24-timmars 1978 med Tunstall bakom ratten. Därefter ska den ha tagit sig till Colombia där den ägdes av ingen mindre än den ökände knarkbaronen och ”narkoterroristen” Pablo Escobar.

Den brutale kokainkungen ska nämligen ha haft smak för racing. Han tävlade själv i 911:an i fyra deltävlingar av Colombias mästerskap Copa Renault 4. Vid det här laget hade bilen konverterats med ett Porsche 935-bodykit med pop up-lysen och Martini Racing-färger.

Knarkkungens Porsche 911 IROC RSR till salu
Pablo Escobar tävlade även i denna 1978 Simca 1000 som idag står på familjens museum i Colombia. I bakgrunden syns ett foto på Porschen. Foto: Kaveh Kazemi/Getty Images (Klicka för större bild!)

Efter Pablo Escobars död i en polisräd 1993 ska 911:an ha gömts undan innan den senare återfördes till USA av Roger Penske. Väl där ska den ha genomgått en grundlig treårig renovering då karossen och IROC-munderingen återställdes.

Då ska även den 330 hästkrafter starka 3,0-liters boxersexan ha fått sig en genomgång. Med tanke på att vikten endast ska vara 900 kg lär prestandan räcka långt än idag.

Senast bilen var till salu var i augusti 2012 då den auktionerades ut av Mecum Auctions. Vad priset slutade på då är okänt.

 
Knarkkungens Porsche 911 IROC RSR till salu

Med tanke på proviensen lär summan dock ha varit saftig. Nu vill säljaren Atlantis Motor Group ha 2,2 miljoner dollar för ”Fittipaldi-bilen” enligt annonsen på Dupont Registry.

Den som tycker det låter för dyrt kan alltid trösta sig med att det ska ha byggts fler Porsche 911 RSR 3,0 än de 15 IROC-bilarna; 65 stycken, för att vara exakt.

Eller så gör man som ams redaktör Joakim Dyredand och nöjer sig med en lite vanligare 911 med samma bakre stötfångare.

Knarkkungens Porsche 911 IROC RSR till salu
Knarkkungens Porsche 911 IROC RSR till salu
Knarkkungens Porsche 911 IROC RSR till salu
Annons
Annons
Rulla till toppen