Nio länder kräver EU-förbud för bensin- och dieselbilar

Flera europeiska ländar har eller är på gång att förbjuda nya bensin- och dieselbilar. Nu kräver nio länder att det blir ett gemensamt förbud i hela EU.

Nio länder kräver EU-förbud för bensin- och dieselbilar

Det magiska årtalet som står i fokus är 2030. Då blir det förbjudet i Tyskland att sälja nyproducerade bilar som drivs med bensin eller diesel. Storbritannien väntas ta ett liknande beslut inom kort. 

Den svenska regeringen och samarbetspartierna är inne på samma linje och den 1 juli 2021 ska en utredning om ett svenskt förbud mot nya bensin- och dieselbilar 2030 vara klart.

Nio länder inom EU, Danmark, Nederländerna, Österrike, Belgien, Grekland, Irland, Litauen, Luxemburg och Malta, önskar ett sådant införs i hela EU och har signerat en uppmaning om att införa en sådan lagstiftning.

Den svenska regeringen har liknande tankar:

– Det skulle vara en väldigt bra och stark signal till biltillverkarna att ställa om till en fossilfri fordonsflotta, säger Isabella Lövin (MP), till Aftonbladet.

Hon tror att det finns stora möjligheter att få igenom ett förbud i hela EU eftersom flera stora länder är positiva.

– Det är en klar möjlighet att det kan bli så. Jag ser ingenting annat än att vi måste fasa ut de fossila bilarna, säger Isabella Lövin.

Helt rätt med förbud mot nya bensin- och dieselbilar 2030 inom EU.
316
1119
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.