Skatteverkets förslag: ”Mycket bra och genomarbetat”

Tjänstebilsexperten Ronny Svensson gör tummen upp för Skatteverkets förslag om bilar ska förmånsbeskattas: "Jag hade inte kunnat gjort det bättre själv".
Annons

Regeringen har föreslagit att förmånsvärdena ska höjas den 1 juli 2021 för alla bilar utom de dyraste lyxbilarna. En genomsnittlig bil får en höjning på 38 procent.

Förslaget har fått massiv kritik, bland annat av Skatteverket. Kritiken har rört tidpunkten för införandet, men framförallt för att förslaget skulle göra det dyrare att ha elbil som bilförmån. Regeringen har lovat att justera sitt förslag.

Skatteverket kontrar istället med ett helt nytt förslag som går ut på att elbilar får sitt förmånsvärde nedsatt med 350.000 kronor (dock max 50 procent). Det innebär att förmånsskatten för en elbil som kostar 700.000 blir samma som för en bensin- eller dieselbil som kostar 350.000 kronor.

Tjänstebilsexperten Ronny Svensson på Ynnor har vetat om att Skatteverkets nya förslag var på gång och är rakt igenom positiv.

– Skatteverkets förslag är mycket bra och genomarbetat. Det löser många problem som vi tampats med under de senaste 15 åren. Jag hade inte kunnat göra ett bättre förslag själv.

– Nu får politikerna ta sitt ansvar och genomföra Skatteverkets förslag så att det börjar gälla 1 januari 2022, säger Ronny Svensson.

Han var med redan när dagens förmånsregler kom till 1997.

– Det var ett hastverk som kom till över en helg. Sedan dess har man lappat och lagat systemet, men ändå inte fått det att bli effektivt och rättvist.

Ronny Svensson menar att dagens system kräver onödigt mycket administration och innehåller orättvisor, trots regeringens senaste förslag till korrigering.

Ett av de nya problemen med dagens system är att elektrifierade bilar ska jämföras med en likvärdig bil utan elektrisk framdrivning. Det är upp till importören att vara klurig och hitta en så billig bil som möjligt att jämföra med.

– Det innebär att två elbilar som kostar lika mycket kan ha olika förmånsvärde.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen