Polestar 2 och Volvo XC40 P8 Recharge återkallas

Omkring 21.800 exemplar av de två syskonmodellerna från Volvo och Polestar återkallas för ett fel med drivningen.

Polestar 2 och Volvo XC40 P8 Recharge återkallas

Polestar 2 återkallas nu för tredje gången sedan lanseringen ifjol, något Vi Bilägare var först med att rapportera.

Det var i oktober ifjol som modellen senast återkallades, först för ett mjukvarufel som fick bilen att stanna under färd, sedan för två fysiska fel som rörde defekta komponenter: växelriktaren och varmluftsfläkten.

Då hade ännu inte så många Polestar 2 levererats i Sverige och i det senare fallet omfattades bara drygt tusen bilar i landet. Volvo XC40 P8 Recharge, som delar både plattform och drivlina med Polestar 2, omfattades inte av återkallelserna.

Det gör den däremot denna gång. Både Polestar 2 och Volvo XC40 P8 Recharge återkallas nu för ett fel i deras högvoltssystem som kan få bilarna att tappa kraft och stanna.

Felet ska vara mjukvarurelaterat och därför ska det likt den första återkallesen gå att åtgärda med en uppdatering av bilarnas mjukvaror. Polestar uppger däremot att de inte är samma fel som vid de tidigare återkallelserna.

Totalt omfattas omkring 11.000 stycken Polestar 2 och 10.811 stycken Volvo XC40 P8 AWD Recharge, samtliga byggda sedan hösten 2020. Hur många Polestar 2 i Sverige som berörs delar inte Polestar men enligt Volvo Cars berörs 504 stycken av deras bilar i landet.

– Problemet åtgärdas med en over the air-uppdatering som går riktigt bra. Totalt har 80 procent av de berörda svenska bilarna uppdaterats på de tre veckor som gått sedan felet upptäcktes. Det hade inte varit möjligt med en traditionell återkallelse, skriver Brent Ellis, PR- och kommunikationsansvarig på Polestar i ett mail till Recharge.

Så här säger Christina Zander, PR- och kommunikationsansvarig på Volvo Cars, om återkallelsen.

– Det stämmer att Volvo Cars den 24:e februari gick ut med en återkallelse av 10.811 XC40 Recharge. Företaget har identifierat ett mjukvarufel som i värsta fall kan leda till total förlust av framdrivning, vilket i sin tur kan leda till att bilen stannar helt. Full styrning och bromsförmåga kvarstår. I Sverige berör återkallelsen 504 bilar. Berörda ägare kontaktas av Volvo Cars med instruktioner för att avhjälpa felet. I de flesta fall kan felet åtgärdas med en "over the air"-uppdatering och ägaren behöver då inte uppsöka en Volvoverkstad.

Ännu en gång?
25
4
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.