Trots ryktena: Mini blir ett elbillsmärke först efter 2030

Ska lansera ny bensinbil – slutdatumet för fossildrift låter man vara flytande.

Trots ryktena: Mini blir ett elbillsmärke först efter 2030

Uppgifterna som publicerades av Der Spiegel och Bloomberg tidigare i veckan som pekade på att BMW-ägda Mini skulle gå ut med att det blir helelektriskt till 2030 stämde bara delvis.

BMW-gruppen har nu presenterat sin färdplan inför de kommande åren. Precis som uppgifterna gjorde gällande ska Mini lansera sin sista modell med förbränningsmotor 2025. Men, till skillnad från exempelvis Volvo så sätter BMW inget fast slutdatum för Minis bensin- och dieselbilar ännu.

– Mini kommer att vara det första varumärket i BMW-gruppen som blir helt elektriskt. Mini är perfekt för staden – och för e-mobilitet, säger BMW:s vd Oliver Zipse i ett uttalande.

Enligt uttalandet ska Mini bli "exklusivt helelektriskt" först någon gång under det tidiga 2030-talet.

Det liknar Audi som nu gått ut med att de upphört med utvecklingen av nya förbränningsmotorer men däremot inte satt något årtal när man ska sluta erbjuda de nuvarande motorerna.

Nyligen uppmanade nio länder EU att förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar 2030, något som redan beslutats i både BMW:s hemland Tyskland och Minis hemland Storbritannien.

Förutom det hotas förbränningsmotorns framtid i EU av det förslag för de nya Euro 7-utsläppsreglerna som ligger på Europakommissionens bord. Förslaget har kritiserats av den tyska bilindustrin som kallat kraven i det för "tekniskt omöjliga" att uppnå med en förbränningsmotor.

Minis ägare BMW har dock likt Porsche tidigare investerat i syntetbränslen framställda med förnyelsebar energi och uppsamlad koldioxid. Specifikt har BMW investerat i den amerikanska startupen Prometheus Fuels som tidigare siktade på att lansera sitt bränsle kommersiellt i sin hemstat Kalifornien redan i slutet av 2020. Det har dock ännu inte blivit av.

Samtidigt som gruppens färdplan presenterades släppte BMW även de första bilderna på den färdiga elbilen BMW i4.

BMW borde ställa om Mini till eldrift fortare!
21
37
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.