Lyssna på denna V16 från British Racing Motors

Du har väl skruvat upp ljudet?

Lyssna på denna V16 från British Racing Motors

"Efter fem års planering, med över 70 år sedan den första V16-maskinen debuterade på racerbanan och 46 år sedan en fabriksbyggd British Racing Motors-motor startade i ett F1-race är British Racing Motors tillbaka i spel".

Så skriver BRM i beskrivningen under den film man publicerat på Youtube. I den filmen får vi först se ett grådaskigt kollage från den brittiska landsbygden för att sedan leda oss in i ett skjul – där det gömmer sig en gammal klenod.

Det är nämligen ett originalblock från 1950-talet som tyvärr skadades under en uppvisningskörning 1999. Sedan dess har man varsamt restaurerat motorn för att återfå sin forna glans – ett viktigt steg innan företaget kan nytillverka tre BRM V16 F1-bilar som planerat.

Och det tycks man ju lyckats med. I videon ser vi har man startar upp den kompressormatade 1,5-liters V16-motorn, och varvar den så att eldflammor skjuts ur grenröret. Men någon stress för motorn var det inte tal om.

– Vi ville inte pressa motorn för mycket på dynon, men vi uppskattar att vi motorn ger 558 hästar vid 10.000 varv och 2,5 psi, säger Martin Smith, cheftekniker på BRM.

Motorn ska klara ytterligare 2.000 varv och har varvstoppet strax över 12.000 varv. Då ger den i teorin 600 hästar.

Även om motorn alltså har mer att ge så låter den underbart – glöm inte att skruva upp ljudet!

180
6
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.