MP vill förbjuda bensin och diesel på mackar i Stockholm

"Vill vi att Stockholm tar på sig ledartröjan och visar var skåpet ska stå", säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) till Mitti.
Annons

Förbudet ska omfatta alla försäljningsställen i Stockholm och gälla bensin, diesel och övriga fossila drivmedel som inte uppfyller miljökraven.

– Vi vill förbjuda försäljning av fossila bränslen inom stadens gränser till 2030. Så bensin och diesel kommer inte att kunna säljas som det gör i dag, sa miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) till lokaltidningen Mitti inför valrörelsen 2018.

Miljöpartiets vision är ett Stockholm utan fossilbränsledrivna bilar på gatorna.

– Vi har ett mål att Stockholm ska var fossilbränslefritt år 2040. Och då är det helt rimligt att det inte heller ska gå att tanka fossila bränslen i staden.

Istället vill Katarina Luhr att man tankar el eller biogas på mackarna. 

– Vi tror också att det kommer att finnas etanol och biodiesel, säger hon.

 

auto motor & sport kommenterar:

Det här ska styras på riksnivå

MP vill förbjuda bensin och diesel på mackar i Stockholm

Miljöpartiet i Stockholm vill göra det jobbigare att köra bensin- eller dieselbil genom att tvinga förare att köra några kilometer till Solna, Sundbyberg, Järfälla, Nacka, Ekerö eller någon annan av de många grannkommunerna. Tanken är att det ska få fler att välja elbil.

Samtidigt vill Miljöpartiet och Socialdemokraterna i regeringen göra det betydligt dyrare att ha en elbil genom jobbet. Något som leder till minskad försäljning av elbilar.

Jag är åtminstone en stockholmare som skrinlagt min plan att köpa en elbil på grund av den höjda förmånsskatten. En viss merkostnad är okej för att köra miljövänligt, men det finns en gräns som är nådd.

Det har visat sig flera gånger att statliga styrmedel har stor påverkan på vilka bilar som köps, och det är främst företag som köper nya bilar. Dessa bilar kommer sedan ut på den privata begagnatmarknaden.

Miljöpartiet i Stockholm borde ta ett snack med sina partikollegor på riksnivå och få dem att göra det billigare att ha elbil, inte dyrare. Då blir det färre bensin- och dieselbilar på gatorna. 

Att behöva köra några kilometer extra för att tanka avsträcker ingen.

 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen